Zdánlivě jednoduchý recept na domácí hranolky může ovlivnit spousta faktorů, které vám ze zlatých, tak akorát křupavých hranolek, udělají příliš měkké či spálené kousky brambor. Stačí se přitom držet pár důležitých zásad, díky kterým uděláte snadno dokonalé hranolky, které můžete použít jako přílohu nebo sníst jenom tak.
Jedno jídlo, ale tisíce způsobů, jak jej udělat i pokazit. Dobré hranolky jsou na povrchu hezky zlaté a křupavé, ale uvnitř naopak vláčné. Takové hranolky už dávno nejsou jen záležitostí fast foodů a restaurací, můžete si je připravit i u vás doma na pánvi či v troubě. Ukážeme vám univerzální recept na domácí hranolky, který zvládne každý, ale i přípravu hranolek z batátů, z celeru nebo cukety.
Obsah:
- Jak udělat křupavé hranolky?
- Pánev nebo trouba?
- Domácí hranolky na několik způsobů
- Domácí dip k hranolkám
- Nejčastější dotazy
Jak udělat křupavé hranolky?
Také se vám už někdy stalo, že když jste dělali hranolky v troubě, byly po nějaké době sice hezky zlaté, ale uvnitř nedodělané? Nebo se vám v troubě během pečení vysušily? Poradíme vám, jak se přesně tomuto výsledku vyhnout.
Na základní recept na domácí hranolky budete potřebovat:
- Brambory
- Olivový olej
- Sůl
Příprava je základ úspěchu
- Brambory si nejdříve očistěte a nakrájejte na tenké kousky. Je jen na vás, zda na nich ponecháte slupku nebo ji oškrábete.
- Jednoduchým trikem, jak dosáhnout ideální konzistence i propečení je hranolky ještě před samotným pečením nebo smažením povařit. Stačí je na malou chvíli vložit do vroucí vody, ideální čas je kolem 3-4 minut. Hranolky již nebudou syrové, ale zároveň budou stále nedovařené. Toho dosáhnete až v závěrečné fázi.
- Hranolky sceďte a umyjte ve studené vodě. Následně je dobře promíchejte se solí a olejem.
- V této fázi k nim můžete přidat také další druhy koření, jako je například mletá paprika, česnek nebo různé směsi koření.
Pánev nebo trouba?
Jak udělat domácí hranolky v troubě?
Pokud chcete dosáhnout hranolek, které nebudou mastné a nasáklé olejem, dokončete jejich přípravu v troubě.
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Připravené a předvařené hranolky mezitím uložte na plech s pečicím papírem a poté je vložte do trouby.
- V ní je ponechte alespoň 25 minut. V průběhu pečení nezapomeňte hranolky vytáhnout a pořádně promíchat, aby se opekly dozlatova ze všech stran rovnoměrně.
Bramborové hranolky na pánvi
Opravdu křupavých hranolek, které budou uvnitř vláčné, dosáhnete jenom při smažení.
- Zatímco příprava je stejná jako u těch pečených, dotažení do konce se liší a má zásadní vliv na celkovou podobu hranolek.
- Po přípravě si v pánvi rozpalte dostatečné množství oleje tak, aby se do něj následně hranolky ponořily.
- Jakmile bude olej rozžhavený, vhoďte do něj hranolky a smažte dozlatova.
- Až budou podle vašeho gusta, vytáhněte je a osušte na papírových utěrkách, aby nebyly příliš mastné.
Domácí hranolky na několik způsobů
Klasika z brambor
Bramborové hranolky jsou sázkou na jistotu, která snad nikdy neomrzí. Jestli ale chcete přeci jen trochu experimentovat, můžete domácí hranolky jednoduše ozvláštnit za pomocí různého koření. Fantazii se meze nekladou a k bramborám se hodí téměř vše, co vás napadne od kmínu, mleté papriky, chili až po česnek nebo bazalku. Můžete je také na závěr posypat osmaženou slaninou nebo sýrem a nechat na minutu zapéct.
Jak udělat zdravé hranolky?
Zdravých hranolek dosáhnete za použití méně tuku a oleje. Toho dosáhnete právě přípravou v troubě nebo za použití horkovzdušné fritézy. Před pečením v troubě stačí hranolky postříkat olejem ve spreji, který se do nich nevsákne a zůstane jen na povrchu.
Hranolky ze zeleniny
Pokud hledáte ještě zdravější variantu hranolek, pak je můžete připravit například z celeru, dýně, nebo cukety.
Dýňové hranolky můžete dát rovnou péct do trouby předehřáté na 180 °C a nechat je zde alespoň 30-35 minut.
Skvělou přílohou k hamburgerům nebo grilovanému masu jsou batátové hranolky, které svou nasládlou chutí doplní celý pokrm. Pokud máte rádi pikantní jídla, určitě vám velmi zachutná kombinace sladkých batátů s trochou chilli.
Steakové hranolky
Široké, nahrubo nakrájené brambory určitě znáte jako steakové hranolky. Často jsou dochucené nejen solí, ale i grilovacím kořením nebo paprikou. Hranolky jsou na povrchu krásně opečené a uvnitř měkké a vláčné.
Domácí dip k hranolkám
Třešničkou na dortu každých hranolek je vychytaný dip, do kterého je budete namáčet. Doma si můžete jednoduše připravit i více druhů dipů, a to ze surovin, které máte běžně doma.
Česnekový dip
Dip s česnekem je klasikou, která se hodí k samotným hranolkám, ale i ke grilovanému masu a zelenině. K jeho výrobě vám postačí pouze zakysaná smetana nebo jogurt, česnek a sůl. Vše smíchejte dohromady a případně dochuťte limetkovou šťávou.
Medovo-hořčicový dip
V misce smíchejte hořčici, med, trochu jogurtu a dochuťte solí a pepřem. Tento dip můžete opět podávat ke grilovaným dobrotám či pečenému masu.
Guacamole
Guacamole je stále oblíbenějším doplňkem různých pokrmů a rychle si ho zamilujete. Budete na něj potřebovat zralé avokádo, které rozmačkáte vidličkou, najemno nakrájenou cibuli, rajčátka, sůl a limetku. Vše důkladně promíchejte a dosolte a dopepřete dle vaší chuti. Tento základní recept můžete oživit také česnekem, zakysanou smetanou nebo různými bylinkami.
Ať už uděláte hranolky bramborové, dýňové nebo batátové, určitě se vám pro jejich servírování na oslavách, svatbě či jiných akcích budou hodit papírové misky nebo kornouty. Ty jsou vyrobeny z přírodního materiálu, který je po použití rozložitelný, takže jejich použitím šetříte nejen sebe od umývání nádobí, ale i naše životní prostředí.
Nejčastější dotazy:
Jak nejlépe udělat hranolky?
Nejlepším způsobem, jak udělat hranolky, je v prvé řadě jejich předvaření, díky kterému vám hezky změknou. Poté už je jen na vás, zda se rozhodnete hranolky smažit a nebo si vyberete zdravější variantu a dáte je péct do trouby.
Jak se dělají křupavé domácí hranolky?
Kouzlo křupavých hranolek tkví v jejich předvaření. Hranolky dejte do vroucí vody asi na 4 minuty, a poté je vytáhněte. Nechte je vychladnou a následně je usmažte v pánvi, abyste dosáhli křupavého povrchu hranolek.
Z jakých brambor udělat hranolky?
Křupavých, ale uvnitř vláčných hranolek docílíte s brambory typu C, které obsahují nejvíce škrobu. Chybu neuděláte ani s brambory typu B, které jsou univerzální a hodí se na přípravu téměř čehokoliv.
Zdroje: