Na hamburgerech je nejlepší to, že si je můžete udělat jednoduše podle svého a spojit v nich věci, které vám chutnají nejvíc. Příprava domácího burgeru je snadná a nezabere vám ani mnoho času. Ukážeme vám jednoduchý recept na nejlepší domácí hamburger, ve kterém najdete vše, co má správný burger mít: křupavost, šťavnatost a perfektně udělané maso.
Hamburger je skvělým tipem na rychlý oběd či večeři. Stačí vám k němu několik surovin a vždy si ho můžete doladit podle své chuti. Základem celého burgeru je pořádná máslová houska a kvalitní mleté maso, zbytek už je jen na vás nebo na tom, co zrovna máte doma. V burgeru by se měly propojovat různé chutě i struktury jídla, proto vám ukážeme náš oblíbený recept na ten nejlepší domácí hamburger.
Obsah:
- Základ nejlepšího hamburgeru
- Nejlepší maso na burger
- Máslová houska v hlavní roli
- Jak hamburger navrstvit?
- Nejčastější otázky
Základ nejlepšího hamburgeru
To, co do hamburgeru dáte, záleží jen na vás. Někdo je milovníkem čedaru, někdo potřebuje u masa bohatou porci zeleniny a další by ji klidně vynechal. Základ v podobě housky a masa ale zůstává všude stejný. Na náš domácí hamburger budete potřebovat ještě slaninu, čedar a trochu zeleniny.
Co si připravit na burger?
Příprava je základ úspěchu a také vám dost urychlí následné skládání hamburgeru do sebe. Vše, co budete potřebovat, si předem vytáhněte a pokud možno zpracujte tak, abyste poté už jen mohli vše naskládat na sebe.
Co vše budete potřebovat na náš perfektní hamburger?
- Mleté maso
- Sůl
- Pepř
- Olivový olej
- Hamburgerová houska
- Máslo
- Červená cibule
- Okurka
- Čedar
- Salát
- Rajče
- Slanina
- Majonéza či jiný dresing
Jak připravit burger?
- Červenou cibuli a rajčata si nakrájejte na tenká kolečka, kyselou okurku na plátky a otrhejte salát.
- Mezitím si nechte na pánvi osmahnout plátky slaniny dokřupava.
- Připravte si také majonézu nebo váš jiný oblíbený dip.
- Mleté maso osolte, opepřete a následně nechte chvilku odpočinout, aby získalo pokojovou teplotu.
- Rozdělte si ho na 4 stejné díly, ze kterých následně vytvarujte masové koule. Ty poté zploštěte tak, aby měly na výšku asi 1-1,5 centimetru a do každé takové placky udělejte důlek. Důlek zajistí, že se vám maso při pečení nevyboulí, ale bude stále ploché.
- Rozehřejte na pánvi trochu oleje nebo sádla a masové placky na ni položte. Každou propékejte asi 3 minuty z každé strany, dokud nahoře hezky neztmavne.
- Na opečené maso položte plátek čedaru a dejte na chvilku do lehce rozehřáté trouby. Maso se zde ještě mírně propeče, ale uvnitř bude stále růžové a šťavnaté, a čedar se na něm stihne roztéct.
- Hamburgerovou housku rozkrojte napůl.
- Na pánvi rozehřejte trochu másla.
- Následně na něm housku zlehka opečte dozlatova.
- Na spodní stranu housky namažte majonézu.
- Tuto vrstvu překryjte salátovými listy a plátky rajčete.
- Následně umístěte na zeleninu udělané maso s čedarem.
- Poté přichází na řadu plátky okurky a kolečka cibule, na které umístěte také osmaženou slaninu.
- Na závěr vše uzavřete vrchním dílem housky a podávejte.
Nejlepší maso na burger
Základem dobrého burgeru je kvalitní mleté maso. Výběr necháme na vás, ale tradiční volbou je maso hovězí, které je hezky šťavnaté a plné chuti. Existuje pouze jedno důležité kritérium, na které byste měli při volbě masa dávat pozor. Maso na burger by mělo mít alespoň 25 % tuku! Tuk je totiž nositelem chuti, a tak díky němu masový puk v housce vynikne a propojí všechny další ingredience.
Nejlepší mleté maso na hamburgery získáte z hovězích krků. Nebojte se mlít maso spíše nahrubo, aby v něm zůstala šťáva a aby se při následném pečení hned nesmrsklo.
Máslová houska v hlavní roli
Houska rozhodně nehraje u přípravy hamburgeru vedlejší roli, naopak je velmi důležitou a její správná příprava udělá z obyčejného burgeru gurmánský zážitek.
Nejlepší je křupavá houska s plnou máslovou chutí, které dosáhnete jednoduchým osmahnutím. Díky tomu bude houska nejen křupavá, ale především do sebe poté tak rychle nenasákne dresing a nenavlhne. Místo toho v ní zůstane jemná máslová chuť.
Jak hamburger navrstvit?
Skládání burgeru není žádná věda a teoreticky můžete suroviny navrstvit tak, jak vám zrovna přijdou pod ruku. Důležité je, aby byl dip umístěn na housku, která jej zachytí, aby nevytekl ven, a maso bylo uprostřed, aby propojilo chutě celého pokrmu.
K hamburgerům se tradičně podávají jako příloha také hranolky. Recept na domácí hranolky u nás také najdete, takže neváhejte a pusťte se do vaření.
Dobrou chuť!
Nejčastější otázky:
Nejdůležitější věcí každého hamburgeru je maso a křupavá houska. Zbytek je už na vás, protože do burgeru můžete dát téměř cokoliv. Mezi klasické suroviny, které společně chutnají skvěle, patří slanina, čedar, červená cibule a rajče. Fajnšmekři mohou přidat třeba i volské oko nebo cibulové chutney.
Z jakého masa se dělá hamburger?
Vaší fantazii a chuti se meze nekladou, takže si můžete udělat hovězí burger, vepřový nebo kuřecí. Pravý a tradiční hamburger se ovšem dělá z hovězího masa. Nejlepší jsou pro namletí hovězí krky, které jsou dostatečně tučné a šťavnaté.
Při dochucování masa na burger vám postačí sůl a pepř. Pokud chcete hamburger ozvláštnit, můžete do masové směsi přidat také česnek, mletou papriku nebo hořčici.
Jak dlouho dělat burger na pánvi?
Pokud máte maso hrubé asi 1-1,5 centimetru, stačí opéct placku asi 3 minuty z každé strany, takže bude na povrchu hnědá, ale uvnitř stále růžová.
Zdroj: