Za skvělou domácí pizzou nemusíte vždy nutně do Itálie. Stačí vám pár surovin, trouba a skvělou pizzu dle svých představ máte na světě. Základem dobré pizzy je perfektně udělané těsto, to je alfou a omegou všeho, ostatní už půjde samo. Ukážeme vám dnes, že příprava pizza těsta není tak složitá a nemusíte se jí obávat.
Nejdůležitější položkou, která dělá pizzu pizzou, je správně udělané těsto. To by mělo být vláčné, ale na okrajích křupavé a mělo by podtrhovat chuť dalších ingrediencí. Pizza těsto se skládá z věcí, které máte běžně doma, a tak je jeho příprava relativně jednoduchá a rychlá.
Obsah:
Nejlepší těsto na pizzu
Nejlepší pizza se tradičně peče ve zděné peci, která dokáže udržet velký žár, a to je hned vedle vytvoření těsta nejdůležitější proměnou v přípravě pizzy.
Protože každý doma takovou pec nevlastní, budeme si muset vystačit s naší klasickou troubou. Tu musíme ale také pořádně rozpálit, a to alespoň na 250 °C. O to víc je důležitá příprava toho nejlepšího těsta.
Kynuté těsto na pizzu
Na kynuté těsto na pizzu budete potřebovat:
- 20 g droždí (asi polovina kostky)
- 500 g polohrubé mouky
- 150 ml vlažné vody
- 5 polévkových lžic olivového oleje
- Cukr
- Sůl
Postup na kynuté těsto na pizzu
- Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě a přidejte půl lžičky cukru. Uložte směs do tepla a nechte vzejít kvásek.
- Poté do kvásku přimíchejte mouku, olivový olej a půl lžičky soli a dobře zapracujte.
- Dále přichází na řadu důležitá část celého procesu, a to je hnětení. Hnětením totiž vytvoříte z obyčejného těsta skvělou domácí pizzu. Těsto rukama propracovávejte tak dlouho, dokud vám nevznikne dokonale hebký bochánek.
- Jakmile budete mít v rukou jemnou kouli bez hrudek, uložte ji do mísy, přikryjte pokličkou a nechte asi hodinu a půl kynout.
- Po vykynutí těsto rozdělte na čtyři díly a každý z nich následně vyválejte do tvaru tenké placky.
- Placku pak přeneste na plech s pečicím papírem, doplňte ji dalšími ingrediencemi, dle vaší chuti a vložte do trouby předehřáté na 250 °C.
- Pokud jste opravdu velcí milovníci pizzy a čas u vás nehraje roli, nechte těsto odležet přes celou noc v lednici. Pizza pak bude ještě lepší, vláčnější a na okrajích křupavější.
Rychlé těsto na pizzu bez droždí
Recept na nekynuté pizza těsto je vlastně totožný, pouze nahradíte droždí kypřicím práškem a po vyhnětení rovnou vyválíte placku. Recept na pizzu bez kynutí je určitě rychlejší volbou, pokud se vám nechce na těsto nechce příliš čekat.
Co dát na těsto na pizzu?
Pizzu můžete doplnit čímkoliv, co máte rádi nebo co máte zrovna doma. Jako základ italské pizzy slouží tradičně takzvané rajčatové sugo, na které pak pokládáte další ingredience.
Pravé italské sugo
Rajčatovou omáčku uděláte rychle i mezi tím, co vám bude kynout těsto. Pokud máte doma přezrálá rajčata, tím lépe, ale budou vám stačit i ta čerstvá. Rajčata spaříte a oloupete. Poté si na olivovém oleji orestujete najemno nakrájenou cibulku a na ní ještě rajčata rozvaříte. Dochuťte bazalkou, česnekem a solí a na závěr vše rozmixujte, dokud vám nevznikne hladké pyré. Po vychladnutí omáčkou potřete vyválené těsto.
Jaké ingredience se na pizzu hodí?
U pizzy se fantazii meze nekladou a můžete jí tedy doplnit vším, co vás napadne. Můžete na ni použít šunku, slaninu, špenát, olivy, kukuřici nebo kousky masa. Nezapomeňte také na sýr, který všechny ingredience po rozpečení hezky spojí.
Nejlépe se na pravou italskou pizzu hodí mozzarella, ale můžete různé druhy sýrů také nakombinovat.
Samotný základ můžete snadno ozvláštnit bylinkovým pestem nebo smetanou, kterou do něj zamícháte.
Na závěr pokapejte pizzu kvalitním olivovým olejem.
Jak pizzu uchovat déle čerstvou?
Aby pizza chutnala i druhý den jako právě vytažená z trouby, je nutné ji dobře zabalit a uložit do chladu. Nejlepší pro balení jsou krabice vyrobené přímo pro pizzu – v naší nabídce najdete hned několik typů. Pokud nechcete, aby byla pizza další den gumová, nezapomeňte ji obalit ve fólii nebo alobalu. Tím ji kompletně ochráníte před působením vzduchu.
Nejčastější otázky:
Jak okořenit pizzu?
Tradiční bylinkou, která prostupuje všemi italskými pokrmy je bazalka. Tu je dobré přidat už do rajčatové omáčky, kterou použijete jako základ na pizzu. Čerstvou bazalkou můžete pizzu posypat také těsně před pečením, aby byla její chuť výraznější.
Na pizzu se hodí i další bylinky, jako je oregano, směs provensálských bylinek nebo tymián.
Jak vrstvit ingredience na pizzu?
Jako základ použijte rajčatové sugo, které můžete smíchat s pestem nebo smetanou a posypat bylinkami. Na rajčatové pyré přidejte plátky mozzarelly. Poté už na sebe skládejte ingredience tak, jak vám přijdou pod ruku. Začněte třeba s šunkou, pak žampiony, kukuřice, a na závěr přidejte nastrouhaný sýr, který vše spojí.
Jak dlouho nechat odležet těsto na pizzu?
Těsto kyne většinou 1,5-2 hodiny. Opravdoví fajnšmekři mohou těsto nechat odležet v lednici i přes noc.
Jaký sýr se používá na pizzu?
Tradičním sýrem, který se dává na italskou pizzu, je mozzarella. Dalšími variantami jsou také gorgonzola, parmezán a provolone.
Kdy dát mozzarellu na pizzu?
Plátky mozzarelly položte hned na rajčatové pyré a poté přidejte další ingredience. Celou pizzu pak můžete zasypat ještě nastrouhaným sýrem.
Zdroje: