Alobal je univerzálním pomocníkem, který nesmí chybět snad v žádné kuchyni. Usnadní vám práci při pečení, grilování jídel, i při jejich následném balení a uchovávání. Všimli jste si ale, že má alobal jednu stranu lesklou a druhou matnou? A víte, k čemu která strana slouží? Rádi vám dnes ukážeme, jak správně používat alobal, proč má dvě různé strany a k čemu všemu ho využijete.
Alobal nemá dvě různé strany jen tak, mohou vám značně ušetřit čas i práci při pečení, grilování nebo balení hotových jídel. Stačí je pouze správně použít. Podívejte se, kterou stranu alobalu využijete při balení teplých pokrmů a kterou při pečení v troubě. Kromě toho vám v článku ukážeme, jak použít alobal také na další věci, jako je broušení nebo čištění.
Obsah:
- Na co se používá alobal?
- Rychlé zabalení potravin
- Jednorázový obal i forma
- Dvě strany alobalu – která je ta pravá?
- Na co dalšího lze fólii použít?
- Jak vybrat alobal?
- Nejčastější otázky
Na co se používá alobal?
Hliníkovou fólii neboli alobal nejčastěji využijete při grilování a pečení, ať už masa nebo zeleniny. Jídlo se díky alobalu propeče rovnoměrně, ale zároveň se nebude vysušovat.
Velkou výhodou je, že vám pečené brambory nebo maso v alobalu zůstanou krásně šťavnaté, ale zároveň perfektně upečené.
Rychlé zabalení potravin
Už ze samotného názvu Al + obal vyplývá, že je hliníková fólie stvořená pro rychlé balení potravin i hotových jídel. Je nepropustná vůči tekutinám i mastnotě, skvěle udržuje teplotu daného pokrmu a navíc ji můžete vytvarovat přesně tak, jak potřebujete.
Na rozdíl od balení jídel do sáčků či plastových krabiček, jídlo v alobalu zůstává teplé, ale nezapařuje se. Ideální kombinací pro balení zejména pečeného masa nebo uzenin jsou například papírové sáčky opatřené vnitřní vrstvou alobalu. Dvě ochranné vrstvy zajistí, že mastnota z jídla neprosákne ven a nic nezašpiní.
Kyselému se raději vyhněte
Ačkoliv to vypadá, že můžeme do alobalu zabalit téměř vše, existují potraviny, které by se hliníkové fólii měly raději vyhnout. Na každé roli alobalu se totiž dočtete, že ho není vhodné používat na velmi slané a kyselé potraviny, jako jsou některé druhy zeleniny nebo ovoce. Mohou totiž způsobit uvolňování hliníku a poté jej pohlcovat. Vlivem toho by se poté dostal hliník přímo do našeho těla. Kyselé okurky, citron nebo slané sýry tedy raději zabalte třeba do potravinářské fólie.
Jednorázový obal i forma
Díky vysoké ohebnosti a tvárnosti je použití alobalu velmi snadné, protože z něj vytvarujete téměř cokoliv, co zrovna potřebujete. Při grilování do něj lehce zabalíte hermelín, aby se vám neroztekl. Z více vrstev fólie také rychle vytvoříte alobalový tác, na kterém můžete opéct zeleninu. Fantazii se meze nekladou a pomocí několika vrstev hravě získáte košíčky, misky, kornouty nebo tác na grilování a pečení masa.
Díky nepřilnavému povrchu můžete fólii použít také místo pečicího papíru a zamezit tím připálení jídel.
Dvě strany alobalu – která je ta pravá?
Rozdílný vzhled stran vzniká při samotné výrobě alobalu, při které dochází k válcování hliníku. Právě ta strana, která se válce přímo dotýká, je vždy lesklejší. Lesklá a matná strana mají ale také rozdílné funkční vlastnosti, které můžete v kuchyni dobře využít. Zatímco lesklá strana teplo odráží, matná jej propouští dovnitř.
Jakou stranou tedy dát alobal do trouby při pečení?
Pokud tedy chcete uspíšit pečení nebo grilování pokrmu, zabalte ho do fólie matnou stranou ven, aby se teplo dostávalo dovnitř. Jestliže chcete pouze uchovat pokrm déle teplý, při zabalení by měla lesklá strana směřovat ven.
V případě, že chcete ponechat koláč či maso v troubě, aby zůstaly teplé, nebo je nechat propéct, aniž by se spálily, otočte fólii opět lesklou stranou ven.
Na co dalšího lze fólii použít?
Sbohem drátěnkám
Alobal je univerzální nástroj, který nevyužijete jen u zpracování pokrmů. Je také například skvělým pomocníkem u čištění připáleného nebo jinak znečištěného nádobí a lehce tím nahradí klasickou drátěnku.
Fólie jako brousek
Nejsou vaše nože v kuchyni už tak ostré jako dřív? Pokud zrovna nemáte po ruce brousek, dobře vám poslouží i pouhý alobal. Jednoduše zmuchláte kus fólie do kuličky a o tu poté nůž nabrousíte. Podobným způsobem vám kus fólie nabrousí třeba nůžky.
Díky alobalu vám bude teplo
S využitím hliníkové fólie ale rozhodně nemusíme zůstávat jen v kuchyni. Protože alobal skvěle odráží a vede teplo, jistě vás nepřekvapí, že ho lze použít pro zvýšení hřejivosti radiátorů. Stačí umístit alobal za radiátor. Přilepíte ho na lepenku lesklou stranou ven, takže se teplo, které by normálně pohlcovala stěna za radiátorem, bude odrážet zpět do prostoru.
Jak vybrat alobal?
Hliníkové fólie se od sebe liší především svými rozměry, zejména tloušťkou. Výběr alobalu se tedy odvíjí od toho, na co jej potřebujete. Pro běžné balení jídel a pokrmů v restauracích a dalších gastro podnicích nebo doma vám postačí alobal s tloušťkou 13 mikronů.
Alobal na grilování už by měl být ale pevnější a silnější, aby se pod tíhou jídla neprotrhnul a ochránil ho před přímým ohněm. Pokud zrovna nemáte po ruce silnější fólii, můžete použít také více vrstev alobalu kladených na sebe.
Pro balení uzenin, pečeného masa a jiných lahůdek jsou ideální pevné papírové sáčky s alobalem, které zajistí bezpečný přenos jídla a udrží jeho původní teplotu.
Nejčastější otázky
Jak správně použít alobal na grilování?
Do alobalu můžete při grilování zabalit sýry, naložené maso i zeleninu. Nejen, že díky němu ochráníte jídlo před přímým žárem, ale také v něm zůstane šťavnaté a nevysušené. Suroviny jednoduše uložte do alobalu, pokapejte olivovým olejem, zabalte a dejte na gril. Pomocí více vrstev můžete udělat z fólie také jednorázový tác nebo jiné formy na grilování.
Jak se používá alobal na pečení?
Při pečení můžete alobal použít jako pečicí papír nebo místo pokličky. Má totiž nepřilnavý povrch, a tak se vám jídlo k plechu nepřilepí. Aby se vám maso nebo dezert rychleji propekly, umístěte alobal namísto pokličky matnou stranou nahoru. Matná strana bude přitahovat teplo dovnitř, a tak se vám pokrm upeče snáze a rovnoměrně.
Jak péct maso pod alobalem?
Maso můžete při pečení zabalit do alobalových balíčků, ve kterých ho polijete olivovým olejem, nebo v pekáči přikrytém hliníkovou fólií. U obou variant by měla směřovat matná strana alobalu ven. díky tomu se urychlí doba pečení masa.
Zdroje: