Vánoční punč: 10 receptů, které vám vykouzlí sváteční atmosféru

Nic nevykouzlí sváteční atmosféru lépe než vánoční punč. Vůně koření, ovoce a trochy alkoholu přináší teplo a příjemnou atmosféru, který zkrátka k vánočním městečkům a svátkům patří. Ať už chcete vyzkoušet pravý punč, vídeňský vánoční punč nebo hledáte inspiraci na jiné domácí varianty, připravili jsme pro vás 10 receptů, které vás okouzlí.

Obsah:

  1. Pravý vánoční punč – základní recept
  2. Vídeňský vánoční punč
  3. Dětský punč aneb Punč bez kapky alkoholu
  4. Nejlepší punč se svařeným vínem
  5. Vánoční punč s brusinkami
  6. Tropický vánoční punč
  7. Český punč s čajem a rumem
  8. Punč s jablky a skořicí
  9. Mandarinkový vánoční punč
  10. Kokosový vánoční punč recept

Jakmile se v městech objeví první vánoční stánky, provoní vzduch také punč. V nabídkách určitě nenajdete jen klasický punč, ale i jeho různé varianty – jedna lepší než druhá. Máme pro vás proto hned několik našich oblíbených receptů, které chutnají jako Vánoce a dobrá nálada. Ať už vyzkoušíte jen některé z nich, nebo rovnou všechny, můžeme vám zaručit, že nebudete litovat. Tak který bude ten váš oblíbený?

Co je punč?

Punč je tradiční teplý nápoj, který má snad každý z nás spojený s předvánočním obdobím. Vznikl kombinací alkoholu, ovoce, koření a cukru – zkrátka tak, aby vás nápoj pořádně prohřál i v té největší zimě.

Jeho historie sahá až do 17. století, kdy byl přivezen do Evropy z Indie. Slovo „punč“ pochází z hindského výrazu „panch“, což znamená pět, a odkazuje na původní složky: alkohol, cukr, citron, vodu a čaj nebo koření.

Dnes existuje nespočet variací – od klasických alkoholických punčů až po nealkoholické verze pro děti. Každý má ten svůj jedinečný oblíbený punč a my pro vás máme proto hned několik našich favoritů.

Jaké koření se dává do punče?

Stejně jako u všeho – i tady dává koření punči jeho jedinečnou chuť. Nejčastěji se používá skořice, která dodává sladký a teplý tón, a hřebíček, jenž punč obohacuje o jemně pikantní nádech. U každého typu punče ale můžeme volit i jiné varianty.

Dále můžete přidat badyán pro jeho aromatickou chuť a vůni, kardamom pro trochu exotiky nebo muškátový oříšek na zjemnění.

Některé recepty mohou obsahovat i vanilku nebo zázvor. Základem by měla být stále skořice a hřebíček, zbytek můžete doladit dle svých vlastních chutí.

Jak ozdobit punč?

Ať už vyzkoušíte kterýkoliv z receptů, dozdobit můžete nápoj pomocí stejných věcí, které nikdy nezklamou – kousky ovoce (můžete zvolit tradičně jahody, maliny, pomeranč, ale i mango, ananas nebo kiwi), jedlé květy, skořici, badyán a děti budou u nealko punče určitě milovat třeba gumové medvídky!

1. Pravý vánoční punč – základní recept

Tento vánoční punč recept je klasika, která nezklame. Jedná se o úplně základní recept, který najdete snad na všech vánočních trzích a kombinuje se v něm chuť červeného vína a říz rumu.

Ingredience:

  • 1 l červeného vína
  • 200 ml rumu
  • 500 ml pomerančového džusu
  • 2 lžíce cukru
  • 2 celé skořice
  • 5 hřebíčků
  • 1 pomeranč (na plátky)

Postup:

  1. Všechny ingredience (kromě rumu) dejte do hrnce, zahřejte na mírném ohni a nechte povařit 10 minut.
  2. Nakonec přidejte rum a podávejte horké.
  3. Můžete dozdobit kouskem pomeranče nebo skořice.

2. Vídeňský vánoční punč

Vídeňský vánoční punč recept přináší jemnou chuť a noblesní nádech. S naším receptem si pro jeho svěží nádech nemusíte dojet až do Vídně, stačí dojít do kuchyně…

Ingredience:

  • 500 ml bílého vína
  • 250 ml silného černého čaje
  • 100 ml pomerančového likéru
  • 100 g cukru
  • Citronová kůra

Postup:

  1. Smíchejte čaj, víno a cukr, zahřívejte na mírném ohni.
  2. Přidejte citronovou kůru a pomerančový likér.
  3. Podávejte s plátkem citronu.

3. Dětský punč aneb Punč bez kapky alkoholu

Chcete potěšit děti nebo řidiče? Vyzkoušejte tento nealkoholický recept na punč.

Ingredience:

  • 1 l jablečného džusu
  • 500 ml brusinkového džusu
  • 2 skořice
  • 4 hřebíčky
  • 1 jablko na plátky

Postup:

  1. Všechny suroviny zahřejte v hrnci a nechte chvíli povařit.
  2. Podávejte ozdobené plátkem jablka.
  3. Děti v punči jistě ocení například kousky ovoce nebo gumové medvídky!

4. Nejlepší punč se svařeným vínem

Svařák nebo punč? Oba! Kombinace svařeného vína a punče vás zahřeje i na těch nejchladnějších trzích.

Ingredience:

  • 1 l červeného vína
  • 200 ml vodky
  • 300 ml jablečného džusu
  • 1 citron (šťáva)
  • 2 lžíce medu

Postup:

  1. Svařte víno s džusem a medem, přidejte citronovou šťávu a vodku.
  2. Podávejte s plátkem citronu.

5. Vánoční punč s brusinkami

Tento vanocni punc recept kombinuje kyselost brusinek se sladkostí medu, mňam!

Ingredience:

  • 500 ml brusinkového džusu
  • 200 ml rumu
  • 1 pomeranč na plátky
  • 2 lžíce medu
  • 1 skořice

Postup:

  1. Zahřejte brusinkový džus s kořením, přidejte med a nakonec rum.
  2. Podávejte s plátkem pomeranče

brusinkovypunc

6. Tropický vánoční punč

Trochu exotiky na Vánoce nikdy neuškodí. A v kombinaci s horkým punčem je tento recept zkrátka neodolatelný.
Ingredience:

  • 1 l ananasového džusu
  • 500 ml kokosového likéru
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 limetka na plátky

Postup:

  1. Zahřejte džus s cukrem, přidejte likér a limetky dle chuti.
  2. Ozdobte kokosem, kousky manga nebo jiného oblíbeného exotického ovoce.

7. Český punč s čajem a rumem

Tenhle jednoduchý recept ocení zejména milovníci grogu. Je mu totiž nápadně podobný! A pozor, zahřívá jako krb!
Ingredience:

  • 500 ml černého čaje
  • 200 ml rumu
  • 100 ml pomerančového džusu
  • 1 lžíce medu

Postup:

  1. Uvařte čaj, smíchejte s džusem a medem, zahřejte a přidejte rum.

8. Punč s jablky a skořicí

Která vůně patří k Vánocům více než skořicová? V kombinaci s jablkem na vás zkrátka dýchne sváteční atmosféra a vánoční nálada.
Ingredience:

  • 1 l jablečného moštu
  • 200 ml whiskey
  • 1 skořice
  • 3 hřebíčky

Postup:

  1. Zahřejte mošt s kořením, povařte 5 minut.
  2. Nakonec přidejte whiskey a dozdobte badyánem.

9. Mandarinkový vánoční punč

Mandarinková sezóna by se neobešla bez mandarinkového punče! Tahle kombinace chutí nás moc baví a vás bude určitě taky!
Ingredience:

  • 500 ml mandarinkového džusu
  • 200 ml bílého vína
  • 2 lžíce medu

Postup:

  1. Zahřejte džus, přidejte víno a med. S medem buďte opatrní, už samotný džus je sladký.
  2. Podávejte ozdobené plátkem mandarinky.

10. Kokosový vánoční punč recept

Pro milovníky kokosu je tento punč jako dělaný.
Ingredience:

  • 1 l kokosového mléka
  • 200 ml bílého rumu
  • 1 vanilkový lusk

Postup:

  1. Zahřejte kokosové mléko s vanilkovým luskem, přidejte rum a podávejte horké.

V čem podávat punč?

Pokud budete punč podávat ve stánku nebo s sebou jsou ideální papírové kelímky, které jsou nejen praktické, ale také ekologické. Jejich vzhled navíc velmi lehce přizpůsobite vašemu podniku, ale i sváteční atmosféře – zvolte třeba motivy s vánočními prvky, jako jsou sněhové vločky, hvězdičky nebo tradiční červené a zlaté barvy.

Papírové kelímky jsou lehké, snadno recyklovatelné a dobře izolují teplo, takže zákazníci mohou pohodlně držet horký nápoj.

Ještě lépe udrží teplo kelímky s dvojitou stěnou nebo s víčkem. Tímhle způsobem nejen ochráníte zákazníky před opařením, ale také jim usnadníte manipulaci s nápojem na vánočních trzích.

vanočnípunč

Čím více, tím lépe!

Na oslavách a večírcích se punč tradičně podává ve velkých punčových mísách, odkud si hosté sami nalévají do připravených sklenic punč pomocí naběračky.

Abyste zamezili rozbitému sklu, můžete opět použít papírové nebo plastové kelímky.

Pro ozdobu můžete na talířek k punči přichystat plátky citronu nebo pomeranče, které ho hezky provoní.

 

Punč k Vánocům neodmyslitelně patří – nejen proto, že zahřeje, ale zkrátka pro jeho chuť, která vás naladí na atmosféru zimy a svátků. Ať už si vyzkoušíte připravit pravý punč, vídeňský vánoční punč nebo některou z exotických variant, jistě vás vtáhne do sváteční chvíle plné pohody. Vyzkoušejte recepty a dejte nám vědět, jak vám chutnaly!

Nejčastější dotazy

Jaké koření se dává do punče?

Základem bývá nejčastěji skořice a hřebíček. Směs koření se ale může lišit u každého typu receptu – přidat můžete třeba i badyán, zázvor nebo vanilku.

Jak ohřát punč?

Při tvorbě punče myslete na to, že by neměl dojít k bodu varu – v tu chvíli by se začal vyvářet také alkohol. Punč stačí ohřát na 70°C.

Jaký rum do punče?

Zde platí opět to, že můžete zvolit teoreticky jakýkoliv rum – čím kvalitnější, tím lepší. Právě od chutě a kvality rumu se poté bude odvíjet i celý punč, takže vybírejte moudře. Můžete také vyzkoušet varianty s ochuceným rumem – například kokosovým.