Svatební koláče - tradice, jak je zabalit a co se za ně dává

Svatební koláče se tradičně pečou již před svatbou a rozdávají se společně se svatebním oznámením pozvaným hostům. Víte, co vše se této svatební tradice týká, jak je nejlepší koláčky zabalit a komu všemu se dávají? Máme pro vás nejen odpovědi, ale i recept na ty nejlepší koláče.

 

Zvací koláčky dávají spolu se svatebním oznámením vědět, že se budete brát! Tato tradice se ovšem liší kraj od kraje a s ní i druhy koláčů, způsob balení i to, komu se skutečně dávají. Pokud vás v blízké době čeká veselka, jistě vás bude zajímat, kolik koláčů se dává do výslužky, jak je jednoduše zabalit a kdy je nejlepší koláče rozdat.

 

Obsah:

Tradice svatebních koláčků

Pečení koláčků bylo odjakživa tradiční součástí každé přípravy na svatbu. Koláče totiž najdete nejen na svatební hostině nebo v následné výslužce, ale slouží i jako pozvánka na svatbu samotnou.

Zvací koláčky se pečou většinou 2-3 týdny před svatbou a rozdávají se spolu se svatebním oznámením.

Jiný kraj, jiný mrav

Tradice říká, že by koláče měly připravovat ženy z nevěstiny strany, ale další podrobnosti se už opět místo od místa liší. Zatímco někde se nevěsta pečení striktně neúčastní, protože by si mohla „vypéct štěstí“, jinde je její zapojení důležitou součástí, protože tím prokazuje, že je dobrá hospodyně.

Není koláč jako koláč

Možná si myslíte, že jsou všechny koláče stejné a není a nich co pozměňovat, ale opak je pravdou. Stejně, jako se liší tradice, najdete v krajích různé typy koláčků. V Čechách najdete například drobné vázané šátečky s náplní, které mají tvar čtverce. Zvací koláče se zde také různí podle toho, zda budou darovány zadaným či nezadaným hostům, a to nejen tvarově, ale i velikostí.

Na Moravě většinou najdete klasické bohaté plněné koláčky s drobenkou. V Olomouci jsou ale ještě navíc máčené v rumu s máslem a cukrem.

Jediné, co zvací koláčky spojuje, jsou náplně, které jsou si všude velmi podobné. Většinou se dělají tři druhy koláčků s tvarohovou, povidlovou a makovou náplní.

Dnes už platí tradice napůl

V dnešní době se sice stále tradice rozdávání zvacích koláčků dodržuje, ale dá se říct, že jen napůl. Pečení totiž už většinou zajistí pekárny a cukrárny, které vám udělají na přesné datum konkrétní počet koláčků. Vy si tím před svatbou ušetříte čas i starosti, a navíc budete mít jistotu, že se koláče povedou.

Recept na svatební koláče

Nevíte, které koláčky si do zvacích balíčků vybrat? U tradičních českých koláčů počítejte s delší dobou přípravy, protože je potřeba nechat těsto vykynout. Tvorba drobných vázaných šátečků je také náročnější, a to nejen časově.

Ať si vyberete české koláče nebo nekynuté moravské, postup je u nich dost podobný - nejdříve je nutné připravit těsto a poté i všechny jednotlivé náplně. My pro vás máme recept na oba druhy koláčů a na klasickou trojici náplní.

České svatební koláčky

Ingredience na koláče:

  • 750 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 menší lžičku soli
  • 250 ml studeného mléka
  • 70 g droždí
  • 500 g másla
  • 2 ks vajec
  • 3 ks žloutků
  • máslo
  • rum
  • nasekané oříšky
  • cukr

Postup:

  1. V míse smícháme mouku, cukr a sůl.
  2. Poté přidáme droždí rozpuštěné ve studeném mléce.
  3. Do směsi dáme rozšlehaná vejce a nastrouhané ztuhlé máslo. Vše dobře zpracujeme do vláčného těsta.
  4. Těsto poté rozdělíme na čtyři díly, zabalíme do potravinářské fólie a necháme uležet v lednici, a to nejlépe přes noc.
  5. Po uležení si těsto vyválíme do tenkého plátu o maximální tloušťce 4 milimetry.
  6. Plát nožem rozřežeme na čtverečky o přibližné velikosti 3–4 centimetry.
  7. Na čtverečky začneme pomocí cukrářského sáčku dávat připravené náplně.
  8. Poté ze čtverečku jednoduše vytvarujeme šáteček pomocí přeložení všech stran do středu.
  9. Šátečky vyrovnáme na plech s pečicím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
  10. Před dopečením namočíme koláčky v rozpuštěném másle s rumem
  11. Všechny čtverečky posypeme nadrcenými oříšky s cukrem.

Moravské svatební koláčky

Ingredience na koláče:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 125 g tuku
  • 7 kostek cukru
  • 1 sklenice mléka
  • 1 žloutek
  • 1 kostka droždí

Ingredience na drobenku:

  • 200 g hrubé mouky
  • 200 g cukru moučka
  • 125 g másla

Postup:

  1. Z cukru, droždí, půl skleničky mléka a dvou lžic mouky si připravíme kvásek.
  2. Kvásek následně dáme do mouky a smícháme s rozpuštěným máslem a tukem.
  3. Poté do směsi přidáme mléko a vejce.
  4. Těsto dobře propracujeme a následně rozválíme do tenkého plátu.
  5. Pomocí sklenice vykrajujeme kulaté koláčky, do kterých hned klademe náplň.
  6. Koláčky zabalíme a uložíme na plech s pečicím papírem.
  7. Před pečením je pomažeme rozpuštěným máslem a posypeme drobenkou.
  8. Koláče pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů.

Náplně do koláčů

Maková náplň

Ingredience na makovou náplň:

  • Mák
  • Mléko
  • Krupicový cukr
  • Vanilkový cukr
  • Skořice
  • Hřebíček
  • Strouhaný perník
  • Kakao

Postup:

  1. Mletý mák lehce povaříme s trochou mléka.
  2. Tuto směs poté dochutíme krupicovým a vanilkovým cukrem.
  3. Na závěr přidáme skořici, hřebíček, strouhaný perník a špetku kakaa.

Povidlová náplň

Ingredience na ořechovou náplň:

  • Povidla
  • Rum
  • Skořice
  • Citronová šťáva

Postup:

  1. Do povidel přidáme trochu rumu a dobře promícháme.
  2. Dle potřeby dochutíme skořicí a citronovou šťávou.

Tvarohová náplň

Ingredience na tvarohovou náplň:

  • Tvaroh
  • Krupicový cukr
  • Vanilkový extrakt
  • Citronová kůra
  • Žloutky
  • Máslo
  • Muškátový květ
  • Trocha soli

Postup:

  1. Tvrdý tvaroh rozprostřeme do napnutého plátýnka na misce a necháme ideálně přes noc odkapat veškerou přebytečnou vodu.
  2. Poté tvaroh smícháme s krupicovým i vanilkovým cukrem, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou.
  3. Přidáme žloutky a kousek rozpuštěného másla a vše pořádně promícháme.
  4. Nakonec směs dochutíme muškátovým květem a špetkou soli.
  5. Do náplně můžeme případně přidat také rozinky.

Jak zabalit svatební koláče?

Balení svatebních koláčků rozhodně nemusí být věda. Nejjednodušší možností je využít jednorázové papírové talíře, na které koláče uložíte a poté zabalíte do průhledného celofánu.

Další variantou jsou poté papírové krabice s průhledným víkem, ve kterých koláče krásně vyniknou.

Kolik koláčků se dává do výslužky?

Zvací koláčky jsou především symbolické, a tak to s jejich počtem nemusíte přehánět. Je důležité, aby v každém balíčku byly všechny druhy náplně, a aby balení nevypadalo prázdně. Počet se bude lišit také dle druhu koláčků. Zatímco u moravských bude vypadat hezky balení se šesti koláčky, s malými českými šátečky budete muset přidat.

Jak ozdobit balíček s koláči?

Balíčky se svatebními koláči můžete ozdobit jednoduše pomocí stuhy ve vaší svatební barvě. Pokud si chcete dát obzvlášť záležet, tradičně se koláčky zdobily myrtou nebo umělými snubními prsteny. Ke zdobení můžete využít také květiny, které budou ve vaší svatební kytici.

Komu se svatební koláče dávají?

Zvací koláčky slouží především jako pozvánka na svatbu, takže by se měly primárně darovat těm, kteří budou na svatbě přítomní. V některých krajích jsou ale koláčky součástí pouhého oznámení veselky, takže je dostávají i lidé, kteří se sice svatby přímo nezúčastní, ale patří mezi známé snoubenců.

Co se dává za svatební koláče?

Poděkování za přinesené koláče se také liší kraj od kraje, někde za ně obdržíte velké dary a jinde zase nic. Obecně se dá říct, že záleží na tom, zda budete hostem na svatbě, nebo ne. Pokud se totiž svatby zúčastníte, postačí, že na ni přinesete svatební dar. Jestliže naopak dostanete koláčky jen jako svatební oznámení, hodí se dát za ně snoubencům alespoň symbolické poděkování v podobě peněz nebo malého dárku.

Univerzální částka za zvací koláče bohužel neexistuje, ale ideálně by měla pokrýt náklady na koláčky a rozvoz.

Časté dotazy:

Kolik koláčů se dává do výslužky?

To, kolik koláčů k oznámení zabalíte, je na vás. Určitě by měly být v balíčku všechny typy náplní. Přesný počet se ale liší v závislosti na velikosti koláčků. S odhadem množství vám může jednoduše pomoci papírový košík na svatební koláče, který najdete v každém papírnictví.

Kdy se rozdávají svatební koláčky?

Zvací koláčky se rozdávají 2-3 týdny před svatbou spolu se svatebním oznámením. Rodině a nejbližším kamarádům můžete jako pozornost koláčky přinést i pouhý den před svatbou.

 

Zdroj:

Svatební koláčky

Svatební koláče – po mé prababičce

Tradice: koláče na stovky způsobů na posvícení, svatby i pro domácí pečení