Skvělá dýňová polévka: Recept, který vás dostane

Královna podzimních hřejivých polévek, to je dýňová polévka. Co by to byl za podzim, kdyby se kromě listí nezbarvil do oranžova také váš jídelníček? Právě polévka patří mezi jedny z nejrychlejších receptů, které vás zasytí a zamilujete si je na první ochutnání. Tak jak vypadá nejlepší recept na dýňovou polévku?

 

Obsah:

Podzim je neodmyslitelně spojen s teplými barvami, padajícím listím a také bohatou úrodou dýní. Tato výjimečná zelenina nejen že krásně ozdobí každý podzimní stůl, ale také nabízí neuvěřitelnou škálu chutí a živin. Dýně je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, přičemž je nízkokalorická. A co je lepšího, než z ní uvařit lahodnou a krémovou dýňovou polévku? Tento pokrm vás zahřeje v sychravých dnech, povzbudí a dodá energii.

Proč si dýňovou polévku hned zamilujete?

Dýňová polévka je nejen skvělá pro podzimní období, ale především je velmi variabilní. Můžete ji připravit na mnoho způsobů – od jemné krémové verze až po exotickou variaci s kořením. Zkrátka vždy podle toho, na co máte zrovna chuť.

Je to také ideální pokrm, když chcete ohromit rodinu nebo přátele rychlým, ale vynikajícím obědem nebo večeří. Navíc, pokud ji podáváte s čerstvým pečivem nebo křupavými krutony, výsledek bude prostě jako od profesionálního šéfkuchaře.

Není dýně jako dýně!

Na první dobrou si asi představíte velkou dýni, která se často používá pro vydlabání na Halloween. V kuchyni ale nejčastěji najdete dýni Hokkaido. Na světě existuje mnoho druhů dýní, z nichž každý má specifické chuťové vlastnosti, texturu a možnosti využití. Představíme vám dva nejzákladnější, které můžete použít i pro přípravu polévky.

Dýně Hokkaido

Hokkaido je jedním z nejoblíbenějších druhů, který se snadno používá v kuchyni. Má sytě oranžovou slupku a pevnou dužinu. Její výhodou je, že slupka po uvaření změkne, takže ji není potřeba loupat, což značně usnadňuje přípravu.

Hokkaido má sladkou a oříškovou chuť, která se hodí do polévek, pečených pokrmů, rizota i dýňového pyré.

Máslová dýně

Druhým nejčastějším druhem, který v kuchyních najdete, je máslová dýně. Ta, jak už název napovídá, je proslulá svou jemně máslovou chutí a hladkou strukturou. Má hruškovitý tvar, světle oranžovou slupku a sladkou, sytě oranžovou dužinu. Její slupka je tužší než u Hokkaido, proto je lepší ji před vařením oloupat.

Chuť tohoto druhu dýně je velmi jemná, sladká a máslová. Při vaření se dužina krásně rozpadá na krémovou konzistenci.

Výborně se hodí na pečení, grilování, do polévek, ale také do dezertů, jako je dýňový koláč nebo dýňové muffiny.

Příprava dýně pro vaření

Před samotným vařením si pečlivě připravte dýni. Nebojte, není to nic složitého, zvlášť pokud jste se rozhodli pracovat s Hokkado. Dýni nejdříve omyjte a zbavte zbytků nečistot a hlíny.

Jak očistit a nakrájet dýni?

Pokud krájíte dýni Hokkaido, můžete na ní zanechat slupku. Poté si vezměte ostrý nůž a dýni rozpulte. Následně odstraňte lžící všechna semínka i dužinu a na závěr nakrájejte na kostičky.

Máslovou dýni nejdříve oloupejte (například škrabkou či nožem, podobně jako brambory) a potom rozřízněte uprostřed – oddělte tedy její horní užší část od té širší spodní. Také očistěte od semínek a nakrájejte.

Základní recept na dýňovou polévku

Tento recept je skvělým základem pro jakoukoliv další verzi dýňové polévky. Ať už preferujete klasickou verzi s dýní Hokkaido nebo experimentujete s různými druhy koření a ingrediencí, tato polévka vás určitě nezklame. Nejen že je rychlá na přípravu, ale také výborně chutná, takže věříme, že si ji zamilujete.

Ingredience

  • 1 středně velká dýně Hokkaido nebo máslová dýně
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 střední mrkev
  • 1 střední brambor
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka (pro veganskou verzi) nebo smetany na vaření
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Špetka muškátového oříšku
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Dýňová semínka na ozdobu

Postup

  1. Začněte s přípravou dýně. Pokud používáte Hokkaido, není nutné ji loupat – její slupka během vaření změkne. Máslovou dýni je však lepší oloupat. Nakrájejte dýni na menší kostky a dejte stranou.
  2. V hrnci zahřejte olivový olej a přidejte nasekanou cibuli. Opékejte ji na mírném ohni, dokud nezměkne a nezačne být průhledná. Poté přidejte česnek, který nechte provonět jen několik vteřin.
  3. K cibuli a česneku přidejte mrkev, brambor a nakrájenou dýni. Všechny suroviny lehce orestujte, aby se rozvinuly jejich chutě.
  4. Zalejte směs zeleninovým vývarem a přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř.
  5. Polévku přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte vařit přibližně 20–25 minut, dokud není zelenina měkká.
  6. Když je zelenina dokonale měkká, použijte tyčový mixér a polévku rozmixujte do hladkého krému.
  7. Do rozmixované polévky přidejte kokosové mléko nebo smetanu a důkladně promíchejte.
  8. Polévku můžete případně zředit ještě trochou vývaru, pokud je příliš hustá.
  9. Hotovou polévku servírujte ozdobenou dýňovými semínky.Pro extra chuť můžete přidat lžíci bílého jogurtu nebo zakysanou smetanu přímo na talíř.

pumpkin

Uvařit nebo upéct?

Dýni můžete před vařením také upéct, dodáte jí tím specifickou chuť. V tomto případě stačí dát kostičky dýně na plech a dát péct asi na 20–30 minut do trouby předehřáté na 200 °C. To, že je dýně hotová, poznáte podle slupky, která se začne zabarvovat do hněda, až černa. Ale nebojte, právě tento znak dodá chuti šmrnc. Poté již můžete pokračovat v receptu tak, jak je uvedeno výše.

Tipy Pack&Care

Exotická dýňová polévka

Pokud máte rádi výrazné a exotické chutě, přidejte do polévky lžičku kari a kurkumy během restování zeleniny. Kari s kurkumou polévku zahřeje ještě víc a dodá jí jemně pikantní nádech.

Polévka se zázvorem a pomerančem

Pro svěžejší verzi polévky zkuste přidat nastrouhaný čerstvý zázvor a trochu pomerančové šťávy. Tato kombinace podtrhne sladkost dýně a přidá polévce neobvyklou, lehce pikantní, chuť.

Parmazán v hlavní roli

Pro krémovější a sytější polévku můžete do hotové polévky přidat nastrouhaný parmazán, který jí dodá plnější chuť. Parmazánu zkrátka nikdy není dost…

Pro ještě větší teplo…

Aby vás polévka opravdu zahřála i v tom nejchmurnějším počasí, můžete do ní přidat špetku chilli. Pikantní nádech skvěle kontrastuje se sladkostí dýně.

Něco křupavého na závěr

Křupavé domácí krutony nebo opražená dýňová semínka přidají polévce příjemnou strukturu a zajímavou texturu. Krutony můžete připravit jednoduše z den starého pečiva opečením na pánvi s trochou olivového oleje a bylinkami.

Jak servírovat polévku?

Polévku můžete při servírování dozdobit zmíněnými semínky, krutonky a zakápnout olivovým či dýňovým olejem.

Pokud ji potřebujete zabalit s sebou, budou se vám jistě hodit naše misky na polévku, které můžete snadno opatřit padnoucím víčkem.

Jak dýňovou polévku skladovat?

Pokud vám zůstane dýňová polévka na později, můžete ji uchovávat v lednici i 3 dny. Je skvělá i na zamrazení – rozdělte ji do menších porcí a skladujte v mrazáku až 3 měsíce. Před podáváním ji stačí ohřát a případně přidat trošku vývaru, aby byla opět jemná a krémová.

 

Dýňová polévka je ideální pokrm pro chladné podzimní dny. Nabízí nekonečné možnosti úprav podle toho, na co máte právě chuť – můžete experimentovat s různými kořeními, přísadami i ozdobami. Stačí si jen najít svou oblíbenou verzi a užívat si podzim plný chutí.

Nejčastější otázky

Která dýně se nemusí loupat?

Dýně Hokkaido – její slupka po uvaření hezky změkne.

Jak krájet dýni?

Nejdříve dýni rozpulte a pomocí lžíce vydlabejte semínka i dužinu. Poté můžete pokračovat v krájení na kostičky.

Jak dlouho se vaří dýně Hokkaido na polévku?

Asi 30–40 minut