Recept na banánový chléb

Banánový chlebíček, nebo také banana bread, je oblíbený dezert, který si získal srdce mnoha lidí po celém světě. Jeho vlhká textura, sladká chuť banánů a jemná vůně koření dělají z tohoto chlebíčku perfektní dobrotu ke kávě nebo jen tak. Ukážeme vám, jak jednoduchá může být příprava banánového chlebíčku a který recept je podle nás nejlepší.

 

Obsah:

 

Máte doma přezrálé banány? Pak je ideální čas na upečení bananového chlebíčku, který máte připravený snadno a během chvilky. Tento jednoduchý dezert chutná snad úplně každému – je totiž hezky vláčný a sladký. Máme pro vás základní recept na banánový chléb, který můžete ale velmi snadno přizpůsobit svým chutím.

Recept na nejlepší banánový chléb

Základní recept na banana bread se skládá z jednoduchého těsta, kterému dávají banány specifickou sladkou chuť. Jako ozvláštnění používáme také javorový sirup, který těsto ještě více zvláční. S dalšími ingrediencemi pak můžete experimentovat dle libosti.

Forma na banana bread

Pro pečení chlebíčku budete potřebovat také patřičnou formu – ta má většinou podlouhlý úzký tvar, který je typický pro pečení chleba. Pokud si nechcete pořizovat novou formu, můžete použít také praktické jednorázové formy na pečení, které jsou většinou vyrobené z pevného papíru. Jednorázové formy jsou také skvělou volbou, pokud chcete tento výborný dezert někomu darovat.

Základní recept na banana bread

Ingredience:

  • 3 zralé banány
  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 80 g másla (rozpuštěné)
  • javorový sirup
  • skořice
  • 3 lžičky kypřicího prášku
  • špetka soli

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
  2. V míse si vidličkou rozmačkejte zralé banány.
  3. V jiné míse si rozšlehejte vejce a máslo s třtinovým cukrem, dokud nevznikne zlatavá nadýchaná směs.
  4. Do této směsi postupně zamíchejte mouku, skořici dle chuti, kypřicí prášek a špetku soli. Dochuťte javorovým sirupem.
  5. Na závěr přidejte do směsi také rozmačkané banány a vše promíchejte.
  6. Těsto nalijte do formy a nechte péct asi 30–45 minut. Cílem je, aby byl na povrchu hezky křupavý, ale uvnitř stále vláčný.

bananabread

Nebo zkuste přidat také…

Existuje nespočet různých variací na banánové chlebíky, od chlebíčku s čokoládou, ořechy, až po jiné ovocné verze.

 

  • Banánový chléb s čokoládou 

Můžete vyzkoušet třeba oblíbený banánový chléb s čokoládou – stačí do těsta nastrouhat čokoládu na vaření a po nalití do formy jí zasypat také vrch chlebíku.

 

  • Ořechový banánový chlebíček

Pokud patříte mezi milovníky oříšků, pak by neměly chybět ani ve vašem banánovém dezertu – vyzkoušejte do těsta přimíchat nasekané lískové ořechy či vlašské. Praví gurmáni si určitě zamilují také banan bread s pistáciemi.

 

  • Banana bread s ovocem

Banán chutná skvěle také v kombinaci s jiným ovocem – třeba s malinami a jahodami, které do sladké chuti přidají trochu kyselosti. Opět stačí nakrájené ovoce smíchat se základním těstem.

 

  • Vánoční banánový chlebíček

Skořicová chuť už sama o sobě evokuje vánoční období, pokud ji chcete ale ještě více podpořit, zkuste do těsta nasypat perníkové koření. Stačí špetka a máte na stole nový vánoční dezert, který zmizne dřív, než stihněte říct banana bread.

Zdravý banánový chléb

Banánový chlebíček může být nejen chutný, ale i zdravý! Stačí nahradit některé ingredience zdravějšími alternativami. Tyto recepty oceníte třeba, pokud máte doma děti nebo někoho s bezlepkovou dietou.

Banánový chléb bez cukru

Při přípravě tohoto chlebíčku nahradíme cukr medem, agáve nebo javorovým sirupem. Banány jsou samy o sobě velmi sladké, takže cukr není ve výsledku opravdu tolik potřeba.

 

Ingredience:

  • 3 zralé banány
  • 2 vejce
  • 100 g medu či sirupu
  • 200 g hladké mouky
  • 80 g másla (rozpuštěné)
  • skořice
  • 3 lžičky kypřicího prášku
  • špetka soli

Postup

Postup bude stejný jako u základního receptu. Pouze u prvního kroku nahradíme cukr medem nebo jinou sladkou variantou.

Bezlepkový banánový chléb

Pro bezlepkovou verzi můžete použít směs mandlové a kokosové mouky, v tomto případě bude možná potřeba větší množství, aby těsto nebylo příliš „mokré“. Chuť bude ovšem stále vynikající.

Jak podávat banánový chlebíček?

Tento zákusek chutná perfektně i jen tak, vždy je tady ale prostor pro ještě lepší chuť. Skvělým doplňkem, který ještě více podpoří jemnou chuť, je univerzální šlehačka. Tu můžete ještě navíc posypat nasekanými oříšky, čokoládovými hoblinami nebo třeba nastrouhaným perníkem.

Banánový koláč nebo dort?

Pokud chystáte oslavu narozenin nebo jinou významnou událost, lze banana bread rázem přeměnit na lahodný banánový koláč nebo dort. Stačí použít kulatou formu a připravit krém pro ozdobení.

Krém na dort

Po rozkrojení můžete mezi korpus navíc přidat nějaký skvělý krém, který udělá z obyčejného chlebíku dokonalý dort. Příprava krému je jednoduchá a máte ji za pár minut hotovou.

 

Ingredience

  • Mascarpone
  • Smetana ke šlehání

Postup

  1. Smetanu vyšlehejte tak, aby byla hezky pevná.
  2. Poté do ní pomalu zamíchejte mascarpone.
  3. Natřete krémem korpus a nešetřete.

 

Banánový chlebíček je skvělý způsob, jak využít přezrálé banány a zároveň si udělat radost něčím dobrým na zub. Banana bread patří rozhodně mezi jedny z nejoblíbenějších dezertů, které si můžete dát jen tak ke kávě, ale zasytí vás i při snídani. Je snadný na přípravu a vždy chutná báječně. Vyzkoušejte tento recept a užijte si kousek lahodného domácího pečiva!

Nejčastější otázky

Jak upéct banánový chléb?

Vláčný banánový chlebíček máte připravený raz dva. Stačí smíchat základní ingredience, ze kterých vám vznikne chutné těsto. Do svého chlebu můžete ale přidat i další dobroty, které máte rádi.

Jak dlouho vydrží banana bread?

Chlebíček je tak dobrý, že jej pravděpodobně sníte během pár dní. V chladu vám každopádně vydrží i týden.

Jakou mouku na banana bread?

Můžete použít klasickou hladkou mouku. Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte třeba směs kokosové a mandlové mouky.

Jak dlouho se dělá banana bread?

V troubě se banánový chléb peče okolo 30–45 minut.

Zdroj:

Jednoduchý banánový chlebíček