Pho Bo, vietnamská polévka z hovězího masa a voňavých bylinek, si získala srdce lidí po celém světě. Tato ikonická Pho polévka není jen obyčejný pokrm – je symbolem vietnamské kuchyně, tradice a pohostinnosti. Pojďte se s námi dnes podívat, proč je vlastně Pho takový fenomén, a jak vlastně recept na Pho bo vypadá.
Obsah:
- Co je Pho Bo?
- Historie a původ Pho Bo
- Každá Pho Bo je prostě originál
- Recept na domácí Pho Bo
- Tajemství dokonalého vývaru
- Pho Bo rozhodně není jen jedno…
- Jak Pho Bo servírovat?
- Proč je Pho polévka ideální volbou pro (nejen) zimní období
- Nejčastější dotazy
Ten, kdo někdy ochutnal pravou vietnamskou polévku Pho bo, určitě potvrdí, že je to více než jen polévka – je to zážitek. V chuti polévky se totiž snoubí vše, co je dobré – dlouho tažený vývar, rýžové nudle, zelenina, chilli a svěží chuť limetky. Nejlepší na ní je, že ať už si ji dáte kdekoliv, bude chutnat vždy trochu jinak…
Co je Pho Bo?
Pho Bo [fo bo] je tradiční vietnamská polévka, jejíž základ tvoří dlouho tažený hovězí vývar. Právě díky dlouhým hodinám vaření získává svou plnou a bohatou masovou chuť. Do vývaru následně přijdou růžové nudle, jarní cibulka, koriandr a na závěr na tenké plátky nakrájené hovězí maso. Maso zde může být servírováno v různých podobách od medium rare až po well done.
Na snídani, oběd i večeři
V Hanoji, ale i Ho Či Minově městě, narazíte běžně ráno po ulicích na Vietnamce, kteří si již na snídani dávají své první Pho. Kouzlem této asijské polévky je totiž i to, že jakmile ji jednou ochutnáte, budete ji chtít jíst kdykoliv během dne. Právě díky nudlím a tenkým plátkům masa je skvělým vydatným jídlem, které vás zasytí a dodá potřebnou energii.
Historie a původ Pho Bo
Pho Bo se poprvé objevilo na severu Vietnamu na začátku 20. století. Polévka kombinovala tradiční vietnamské ingredience s francouzskými vlivy, jako je hovězí maso, které nebylo dříve v regionu běžně dostupné. Název „Pho“ pochází pravděpodobně z francouzského „pot-au-feu“ (hovězí dušené maso). Od té doby se Pho Bo rozšířilo nejen po celém Vietnamu, ale i po světě.
Každá Pho Bo je prostě originál
Jak už jsme psali výše, složení Pho bo je relativně jednoduché – vývar, rýžové nudle, zelenina a maso. Nejlepší na téhle vietnamské polévce je ale to, že si ji každý může dochutit a doladit dle svých vlastních chutí. Tradičně k ní tedy dostanete další misky, v nichž najdete třeba chilli, naložený česnek, najemno nakrájený koriandr nebo limetku. To, jak bude vypadat vaše výsledná Pho, záleží tedy na vás.
Recept na domácí Pho Bo
Ač se může zdát Pho bo na první pohled tvrdým oříškem, její příprava je ve skutečnosti především o trpělivosti a dlouhých hodinách strávených tažením vývaru. Pokud máte chuť na tuhle vynikající vietnamskou specialitu, pojďte se podívat na tento základní recept.
Ingredience na recept Pho Bo
- Hovězí kosti a maso (ideálně hovězí morkové kosti, kližka, roštěná)
- Rýžové nudle
- Koření (badyán, hřebíček, skořice, zázvor)
- Bylinky (koriandr, jarní cibulka, thajská bazalka)
- Omáčky (rybí omáčka, chilli omáčka)
- Česnek
- Limetka a chilli
Postup
- Hovězí kosti opláchněte a dejte je vařit na střední plamen. Průběžně sbírejte pěnu, aby byl vývar čistý.
- Po cca 2 hodinách přidejte opečený zázvor, cibuli, česnek a koření.
- Vařte na velmi nízkém plameni alespoň 6 hodin.
- Připravte si rýžové nudle podle návodu.
- Do misky dejte nudle, tence nakrájené maso a zalijte horkým vývarem. Ozdobte bylinkami a servírujte.
Tajemství dokonalého vývaru
Není vývar jako vývar! A Pho bo už rozhodně nemůžeme řadit mezi klasické vývary. Její kouzlo tkví právě v použití asijských bylinek, ale i dlouhém tažení, díky kterému má tak sytou masovou chuť. Rozhodně se nesnažte používat nějaké náhražky a bujóny, pravé Pho si zaslouží čas, trpělivost a znovu čas.
Pho Bo rozhodně není jen jedno…
Stejně jako je široký Vietnam, existuje také mnoho verzí polévek Pho Bo, a to napříč regiony i městy. V severním Vietnamu, tedy i v hlavním městě Hanoj, dostanete typicky naservírovanou jednoduchou verzi polévky – vývar s nudlemi, masem, posypaný bylinkami. V některých případech dostanete v miskách také chilli a limetku pro dochucení. To, že dostanete misku pouze s vývarem, masem a nudlemi, může možná někoho zaskočit, ale nebojte, polévka vás zahřeje a zasytí i tak.
Na jihu naopak dostanete misku plnou Pho Bo s bohatou zeleninou i dalšími přísadami v menších miskách zvlášť.
Různé druhy masa, různé polévky
U oblíbené vietnamské polévky můžeme také rozlišovat její varianty dle úpravy plátků masa. Pho Bo Tai je například názvem pro polévku se spařeným masem, které se syrové jen na malou chvilku ponoří do vroucího vývaru. Stačí pouhé dvě sekundy, maso poté zůstane hezky šťavnaté a plné chuti
Pho Bo Chin je opakem – do polévky se přidávají plátky masa, které se předtím dlouho táhlo spolu s vývarem a je tak naopak křehké a nasáklé chutí vývaru a bylinek.
Jak Pho Bo servírovat?
Polévku Vietnamci tradičně servírují do hlubokých velkých misek, ke kterým vám přinesou další mističky s ingrediencemi. Nudle a maso se zeleninou by se nejdříve mělo vyjíst pomocí hůlek a vývar na závěr vypít. V některých regionech vám k polévce přinesou také krátkou, ale širokou lžíci.
Pokud plánujete pho podávat na nějakém festivalu či akci, určitě se vám budou hodit praktické papírové misky na polévku. V naší nabídce k nim najdete také padnoucí víčko, díky kterému je můžete pohodlně servírovat i pro výdej s sebou a také lépe udrží obsah teplý.
Proč je Pho polévka ideální volbou pro (nejen) zimní období
Určitě sami dobře víte, jak dobře udělá člověku dlouho tažený vývar, když mu není dobře, je nachlazený nebo ho přepadla chřipka. Díky dlouhému vaření masa a kostí je polévka Pho bohatá na kolagen a minerály, za které vám vaše tělo rozhodně poděkuje. Když si dáte navíc horkou polévku plnou zeleniny, asijských bylinek a poctivého vývaru hned z rána, podpoříte tím nejen svou imunitu, ale i funkci střev. Vietnamci dobře ví, co dělají, když si horkou Pho Bo dopřávají hned z rána.
Vietnamská polévka Pho Bo je zkrátka pokladem mezi jídly. Věříme, že pohltí každého, kdo ji jednou ochutná. Vyzkoušejte náš Pho Bo recept a dejte nám vědět, jak se vám podařil. Čím častěji budete Pho zkoušet, tím lepší bude. A kdo ví, možná si i vy vytvoříte svou vlastní jedinečnou Pho Bo variantu.
Nejčastější dotazy
Co se dává do Pho Bo?
Tradiční polévka Pho Bo se skládá z vývaru udělaného z hovězího masa a kostí, asijských bylinek a koření, rýžových nudlí a plátků masa. Dochutit můžete Pho chilli, zázvorem či limetkou.
Jaké maso na Pho?
Pho Bo se tradičně dělá z hovězího masa – ideálně z hovězí morkové kosti, kližky, roštěné.
Jak dlouho vařit Pho?
Čím déle, tím lépe. Vývar nechte táhnout minimálně 6 hodin.
Jak se čte polévka Pho?
Asijská polévka se čte [Fo Bo].