Léto už je téměř tady, a tak přichází jedna zásadní otázka – co na grilovačku? Ať už jste masožravec nebo vegetarián, na gril můžete dát téměř cokoliv a vždy to bude chutnat výborně. Když k tomu navíc přidáte sluníčko, dobrou náladu a kamarády, máte o skvělou grilovačku vystaráno. Máme pro vás ty nejlepší recepty na gril, které budete chtít jíst celé léto.
Obsah:
Nejlepší marinády na grilování
Pikantní medovo-sojová marináda
Grilování je symbolem léta, pohody a setkávání s kamarády i rodinou. Nic nesblíží lidi tak, jako společné grilování a dobré jídlo. Aby byla vaše grilovačku opravdu bezchybná, máme pro vás skvělé tipy, které ji promění v gurmánský zážitek. Od šťavnatého steaku, přes vegetariánské varianty až po svěží zeleninové špízy!
Na čem grilovat?
Ještě před samotným grilováním přichází zásadní otázka – na čem budete dobroty připravovat? Každý typ grilu má své kouzlo a dodává jídlu specifickou chuť.
- Gril na uhlí: Gril na uhlí je asi nejčastější variantou, kterou na zahradách vidíme. Grilování na uhlí dodává masu typickou kouřovou chuť a vůni, kterou na plynu prostě jen tak nenapodobíte. Nevýhodou uhlí je ale to, že příprava grilu trvá delší dobu – je potřeba uhlíky dobře nažhavit, zároveň u grilu není možné regulovat teplotu. Někoho může odradit také následné čištění grilu, které je zkrátka náročnější. Gril na uhlí je na druhou stranu snadno přenositelný, můžete ho s sebou vzít i na nejrůznější výlety a podobně.
- Plynový gril: Plynový gril je zase tou nejpohodlnější variantou pro všechny, kteří chtějí začít grilovat bez velkých příprav, rychle a bez následného zdlouhavého čištění grilu. Daní za to je čistá chuť, bez typického kouřového aroma. Největší výhodou je, že je gril téměř okamžitě nahřátý, můžete na něm snadno nastavit požadovanou teplotu a po grilování můžete pouze rošty utřít ubrouskem a uzavřít.
- Gril na dřevo: Grilování na dřevě nabízí nejautentičtější a nejintenzivnější. Kouř ze dřeva dodá jídlu bohatou, přírodní kouřovou chuť, která je ještě silnější než u uhlí. Můžete navíc dokonce experimentovat s druhy dřeva, protože každé dodá dobrotám trochu jinou chuť – vyzkoušejte třeba třešňové, dubové nebo jabloňové štěpky. Nevýhodou je pak stejně jako u uhlí delší doba přípravy, více popela a delší úklid.
Tento způsob grilování je určený pro opravdové milovníky grilování, kteří chtějí získat maximum z chuti a nevadí jim věnovat přípravě víc času.
Co je ke grilování potřeba?
Kromě grilu je potřeba ke grilování také několik pomůcek, díky kterým budou vaše dobroty dobře propečené, ale nespálené. Skvělým pomocníkem jsou například hliníkové tácy, které dobře vedou a rovnoměrně vedou žár a zadržují šťávu, kterou pak můžete použít k polití dobrot při servírování. Hodí se zejména na grilování zeleniny nebo drobnějších kusů masa. Také vám ušetří čas s následným čištěním grilu.
Pro grilování sýrů je pak nezbytností pevný alobal, který zamezí vytečení sýru na rošty.
Netradiční grilování
Níže pro vás máme ty nejlepší recepty na gril, kromě toho ale můžete zkusit i některé netradiční dobroty, které lze na grilu připravit. Proč nezkusit něco, co nemá na grilu každý?
- Grilovaná pizza – rozválené těsto krátce ogrilujte, pak přidejte oblíbené suroviny a dopečte.
- Plněné žampiony – naplňte žampiony sýrem a bylinkami a zabalte do alobalu.
- Jehněčí burger – místo klasiky zkuste jemné jehněčí maso s trochou máty a jogurtovým dipem.
- Ovoce – Grilovaný ananas nebo broskve se skořicovým cukrem vás mile překvapí.
Speciality na gril
Pokud chcete vyzkoušet něco speciálního a ohromit své hosty dobrotami, které nevyzkouší na jen tak nějaké grilovačce, můžete vyzkoušet třeba tyto.
- Tomahawk steak – ikonický kus masa s kostí, který zaručeně upoutá pozornost.
- Pulled pork – dlouze pečené vepřové ramínko, které se rozpadá na vlákna. Skvělé do burgerů.
- Grilovaný camembert – podávaný s brusinkovou omáčkou a čerstvým chlebem.
Teoreticky můžete na grilu připravit téměř cokoliv vás napadne. Buďme upřímní, všechno, co hodíte na gril, chutná prostě lépe.
Tipy na grilování
Staňte se s námi grillmasterem! Grilování není rozhodně věda, ale máme pár zlepšováků, díky kterým bude vaše jídlo prostě dokonalé.
- Před grilováním nechte maso ohřát na pokojovou teplotu, bude se lépe opékat.
- Grilujte na rozpáleném roštu, aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté.
- Používejte marinády a dochucovadla, ale u slaných ingrediencí opatrně – při grilování mohou vysušovat.
- Nepíchejte do masa vidličkou – zbytečně byste přišli o šťávu.
- Používejte grilovací tácky – opět zamezíte tomu, aby šťáva vytekla pryč.
- Grilujte společně maso se zeleninou – dostanete díky tomu ještě lepší propojené chutě.
- Nechte maso odpočinout pár minut po grilování, chutě se krásně rozvinou.
Nejlepší marinády na grilování
Marinády jsou alfou i omegou každého grilování. Jen díky nim dostává jídlo na gril svou specifickou chuť a šťavnatost.
Do marinády můžete naložit maso, ryby a klidně i sýry. Důležité je, aby dobroty plavaly v marinádě dostatek času, ideálně přes noc. Jen díky tomu do sebe dokáží nasát veškerou chuť a bylinky.
Klasická bylinková marináda
Ingredience na marinádu:
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 1 lžíce nasekaného rozmarýnu
- 1 lžíce nasekaného tymiánu
- 1 lžička medu
- Sůl a čerstvě mletý pepř
Pikantní medovo-sójová marináda
Ingredience na marinádu:
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce rýžového octa nebo citronové šťávy
- 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 stroužek česneku (prolisovaný)
- 1/2 lžičky chilli vloček (podle chuti)
Česneková marináda
Ingredience na marinádu:
- 4 stroužky česneku (prolisované nebo najemno nasekané)
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo oregana
- 1/2 lžičky mleté sladké papriky
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
BBQ marináda s kouřovým aroma
Ingredience na marinádu:
- 4 lžíce kečupu
- 2 lžíce worcestrové omáčky
- 1 lžíce medu nebo třtinového cukru
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžička uzené papriky (smoked paprika)
- 1/2 lžičky mletého chilli
- Sůl a pepř podle chuti
Nejlepší recepty na gril
Konečně se dostáváme k tomu, co na gril? Jak už jsme psali výše, fantazii se meze nekladou a cokoliv, co na ohni připravíte, má automaticky lepší a zajímavější chuť. Mezi osvědčené klasiky patří naložené maso, grilovaná zelenina a sýry. Pojďte se s námi podívat na ty nejlepší recepty na gril, které budou chutnat úplně každému.
Šťavnatý hovězí steak
Základem je kvalitní maso. Zkuste například ribeye nebo flank steak. Výhodou tohoto receptu je to, že vám zkrátka postačí pouze maso, olivový olej, sůl a pepř.
Co budete potřebovat:
- 2 kvalitní hovězí steaky (např. ribeye, rump steak nebo flank steak)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl (nejlépe hrubozrnná)
- Čerstvě mletý černý pepř
Postup:
- Před grilováním nechte maso odpočinout při pokojové teplotě, potřete ho olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte na rozpálený gril.
- Grilujte 2–3 minuty z každé strany pro medium-rare.
- Nakonec nechte steak 5 minut odpočinout.
Marinovaná kuřecí křidélka
Marinovat můžete nejen kuřecí křidélka, ačkoliv ta rozhodně patří mezi jednu z největších lahůdek z grilu. Základem je dobrá marináda!
Co budete potřebovat:
- 800 g kuřecích křidélek
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce medu
- 3 stroužky česneku (najemno nasekané nebo prolisované)
- Šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- Čerstvě mletý pepř podle chuti
- Špetka chilli vloček
Postup:
- Marinujte ve směsi sójové omáčky, medu, česneku a citronu, a to ideálně přes noc.
- Křidélka opékejte nepřímo na grilu pod poklopem – budou krásně křupavá a šťavnatá.
Krevety naložené v česneku
Krevety na grilu jsou gastronomickým zážitkem a možná vás překvapí, jak je jejich příprava jednoduchá. Základem je opět příprava dobré marinády, do které krevety přes noc naložíme. I zde použijeme pro grilování tác nebo alobalovou misku, aby nám všechna šťáva z krevet zůstala a nebyly příliš vysušené.
Co budete potřebovat:
- 500 g syrových krevet, ideálně vyčištěných
- 3 stroužky česneku (najemno nasekané nebo prolisované)
- 3 lžíce olivového oleje
- Šťáva z půlky citronu
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- Nasekaná petržel na posypání
Postup:
- V míse smíchejte olivový olej, nasekaný česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř.
- Přidejte krevety do marinády, dobře promíchejte, aby se všechny krevety obalily. Nechte odležet cca 15–30 minut (déle není potřeba, aby česnek nepřebil jemnou chuť krevet).
- Krevety i s marinádou umístěte na grilovací tácek nebo do alobalové misky a umístěte na rozžhavený gril. Nechte opékat, dokud nebudou mít krevetky krásně zlatavou barvu.
- Hotové krevety můžete posypat čerstvou nasekanou petrželí a ještě zakápnout trochou citronové šťávy.
Šťavnaté špízy
Špízy jsou klasikou, která by neměla chybět na žádné grilovačce. Skvěle se v nich spojuje chuť masa a zeleniny, jsou hezky šťavnaté a navíc je máte připravené za chvilku.
Co budete potřebovat:
- 500 g kuřecích prsou nebo stehenního masa (případně krůtího masa)
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 cuketa
- 1 červená cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 stroužky česneku (najemno nasekané)
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička sušeného oregana
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- Dřevěné nebo kovové špejle na špízy
Postup:
- Maso nakrájejte na větší kostky (cca 3x3 cm). Papriky, cuketu i cibuli nakrájejte na podobně velké kousky.
- V míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, nasekaný česnek, sladkou papriku, oregano, sůl a pepř.
- Do marinády vložte maso i zeleninu, promíchejte a nechte alespoň 30 minut odležet (ideálně 2–3 hodiny pro intenzivnější chuť).
- Napichujte střídavě maso a zeleninu na špejle.
- Gril předehřejte a špízy opékejte cca 10–12 minut, průběžně otáčejte, aby byly ze všech stran krásně opečené.
Pozor, ať maso nevysušíte – vnitřek by měl zůstat pěkně šťavnatý. - Podávejte s čerstvým chlebem, bylinkovým dipem nebo lehkým salátem.
Grilování pro vegetariány
Ani vegetariáni nepřijdou na grilovačkách zkrátka. Naopak máme v dnešní době už spoustu možností, jak se obejít i při grilování bez masa. Bezmasé dobroty navíc určitě ohromí i nevegetariány…
Zeleninové špízy
Co budete potřebovat:
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 menší cuketa
- 1 menší lilek
- 1 červená cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana nebo směsi bylinek (např. tymián, rozmarýn)
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- Dřevěné nebo kovové špejle
Postup:
- Nakrájejte papriku, cuketu, lilek a červenou cibuli.
- Napíchejte na špejle a potřete bylinkovým olejem.
- Grilujte krátce z každé strany, aby zelenina zůstala krásně šťavnatá.
Grilované halloumi
Řecký sýr halloumi je hitem posledních let a na gril se hodí zkrátka perfektně. Pokud už vás omrzel klasický grilovaný hermelín, vyzkoušejte právě halloumi.
Co budete potřebovat:
- 1 balení sýra halloumi (cca 200–250 g)
- 2 lžíce olivového oleje
- Šťáva z půlky citronu
- Čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvé bylinky (např. máta, tymián) na posypání
Postup:
- Halloumi nakrájejte na plátky silné asi 1 cm. Díky své struktuře se halloumi při grilování neroztéká, takže se s ním skvěle pracuje.
- Plátky sýra lehce potřete olivovým olejem a zakápněte citronovou šťávou. Opepřete podle chuti.
- Rozehřejte gril (nebo grilovací pánev) a halloumi opékejte cca 2–3 minuty z každé strany, dokud nezíská krásné zlatavé proužky.
- Hotové plátky můžete posypat čerstvými bylinkami a podávat například se salátem, grilovanou zeleninou nebo pita chlebem.
Vegetariánské burgery
Tyhle burgery dostanou i každého nevegetariány, vážně! Skvěle se v nich spojují chutě koření, zeleniny a cizrny. Jejich příprava je navíc také jednoduchá.
Co budete potřebovat:
- 1 plechovka cizrny (400 g), scezená a propláchnutá
- 1 menší mrkev, nastrouhaná
- 1 malá cibule, najemno nasekaná
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 80 g ovesných vloček
- 1 vejce
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky římského kmínu
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje (na potření)
Na servírování:
- Burgerové bulky
- Salát, rajčata, okurky, cibule
- Oblíbený dip nebo omáčka (např. jogurtový, avokádový nebo chilli)
Postup:
- Cizrnu rozmixujte nahrubo v mixéru nebo rozmačkejte vidličkou. Přidejte nastrouhanou mrkev, cibuli, česnek, ovesné vločky, vejce, sójovou omáčku a koření. Dobře promíchejte.
- Ze směsi vytvořte 4–5 placiček. Pokud je směs příliš řídká, přidejte ještě trochu ovesných vloček.
- Placičky potřete zlehka olivovým olejem. Grilujte na středně rozpáleném grilu (nebo grilovací pánvi) cca 4–5 minut z každé strany, dokud nejsou pevné a zlatavé.
- Vložte burgery do rozkrojených a opečených bulek, přidejte salát, zeleninu a oblíbenou omáčku.
Grilovaný česnek
Poslední grilovanou dobrotou je česnek. Ano, slyšíte správně! Věřte nám, grilovaný česnek jednou zkusíte budete ho chtít jíst už pořád. Česnek je hezky měkký a skvěle se hodí na topinky, do pomazánek, k masu nebo zelenině.
Co budete potřebovat:
- 2 celé palice česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Špetka soli
Postup:
- Z palic česneku odřízněte vršek (cca o 0,5–1 cm), aby byly vidět špičky stroužků.
- Položte česnek na kus alobalu, pokapejte ho olivovým olejem a lehce osolte. Pokud chcete, přidejte i bylinky.
- Palice pevně zabalte do alobalu, aby uvnitř zůstala pára a česnek se krásně rozpekl.
- Položte balíček na nepřímý žár (ne přímo nad plamen) a grilujte cca 30–40 minut. Česnek bude hotový, když budou stroužky měkké a zlatavé.
- Po upečení vytlačte stroužky ven – budou měkké, sladké a jemné jako máslo.
Servírujte vše najednou
Se servírováním si nemusíte příliš lámat hlavu, stačí vše podávat na jeden velký tác. Každý si pak může nabrat, co ho láká nejvíce. I proto jsou skvělým pomocníkem hliníkové grilovací tácy, které stačí sundat z grilu a můžete rovnou servírovat.
Nezapomeňte ke grilovaným dobrotám připravit také přílohy – skvěle se hodí například lehké zeleninové saláty, čerstvé pečivo nebo například opečené brambory nebo domácí hranolky. Na stole by neměly chybět také nejrůznější dipy. Recept na nejlepší hranolky i spolu se skvělými dipy najdete také na našem blogu.
Sezóna grilovaček začíná, nezapomeňte se na ni dobře připravit, protože léto vždy uteče dřív, než stihneme vyzkoušet všechny ty nejlepší recepty na gril. Nakupte si zásoby alobalu, grilovacích tácků a do lednice si dejte pro jistotu nějaký ten sýr nebo naložené maso. Tak co vyzkoušíte jako první?
##PRODUCT-WIDGETS-37425##
Nejčastější dotazy
Co vzít na grilovačku?
Míříte k přátelům na grilovačku? Jídlo budou mít pravděpodobně nachystané, zkuste proto vzít nějakou specialitu na gril – například naše naložené krevety, halloumi nebo třeba zeleninové špízy.
Co je nejlepší na grilování?
Každé jídlo z grilu chutná prostě skvěle. Vyzkoušejte například naše šťavnaté špízy, grilované halloumi, hovězí steak nebo grilovaný česnek!
Co ke grilování?
Jako příloha ke grilovaným masům, rybám nebo sýrům se skvěle hodí čerstvé pečivo, nakrájená zelenina nebo třeba opečené brambory.