Nejlepší recepty na domácí limonádu: Osvěžte se letními nápoji

Letní dny plné slunečních paprsků a horkého počasí si žádají jedno: osvěžující nápoje, které vás zchladí a dodají energii. Co může být lepšího než domácí limonáda? Základem je spousta ledu a zbytek už je jen a jen na vás. Máme pro vás ale pár tipů na ty nejlepší recepty na domácí limonádu. Pojďte si je s námi připravit…

 

Obsah:

Není domácí limonáda jako domácí limonáda

Domácí limonáda, kterou najdete dnes už v každém podniku, není vždy tak úplně poctivě domácí. Často se jedná o pouhé ovoce naházené do perlivé vody s ledem. Poctivá limonáda by se přitom měla skládat ideálně i z domácího sirupu či směsi.

Domácí sirupy na limonády

Domácí sirupy na limonády jsou skvělým způsobem, jak si vytvořit originální a osvěžující nápoje podle vlastní chuti. Sirupy nejsou na přípravu vůbec složité a víceméně u všech můžete zvolit stejný univerzální postup. Můžete je navíc vytvořit prakticky z čehokoliv, co vás napadne.

Výhodou domácích sirupů je nejen jejich skvělá chuť, ale také možnost přesně kontrolovat množství cukru a vyhnout se umělým přísadám.

Jak si připravit domácí sirup?

Příprava sirupu je jednoduchá: 

  1. Stačí smíchat cukr s vodou a přidat vybrané ovoce, bylinky nebo koření.
  2. Po krátkém povaření a přecezení vznikne koncentrovaná šťáva, kterou můžete kdykoli smíchat s vodou či sodovkou.

Jak připravit bezový sirup?

Bezový sirup je na přípravu také velmi jednoduchý, stačí vám jen pořádné zásoby bezových květů. Můžete jej navíc použít nejen jako sirup do limonád, ale v zimě také jako sladidlo do čaje.

Postup:

  1. Nejprve je potřeba natrhat čerstvé květy bezu, ideálně na začátku léta, když jsou plně rozkvetlé.
  2. Květy opatrně opláchněte, abyste odstranili nečistoty a hmyz, a nechte je okapat.
  3. Poté si připravte velký hrnec, do kterého nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Do vroucí vody přidejte cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí.
  4. Po rozpuštění cukru přidejte do hrnce květy bezu a na plátky nakrájené citrony.
  5. Hrnec zakryjte a nechte směs louhovat 24 až 48 hodin na chladném místě.
  6. Po vyluhování sirup přeceďte přes jemné sítko nebo plátno, aby se odstranily květy a citrony.
  7. Nakonec sirup přiveďte k varu a plňte do sterilizovaných lahví.
  8. Uchovávejte na chladném a tmavém místě, kde vám vydrží několik měsíců.

Recepty na letní limonády

Příprava domácích limonád je velmi jednoduchá a můžete víceméně smíchat vše, co máte rádi – ať už je to lesní ovoce, tropické nebo nejrůznější bylinky a koření. Fantazii se u limonád meze opravdu nekladou a možná vás překvapí, které kombinace chutí spolu ladí.

Základem každé dobré limonády je ovšem led a perlivá voda.

Klasická citronáda

Asi nejtradičnější limonáda, ke které potřebujete jen základní suroviny. Svěží, lehce nakyslá chuť je navíc plná vitaminů. 

Ingredience

  • 4 velké citrony
  • 1 litr vody
  • 100 g cukru (můžete použít i med nebo jiná sladidla dle chuti)
  • Led
  • Plátky citronu a lístky máty na ozdobu

Postup

  1. Vymačkejte šťávu ze čtyř citronů a přelijte ji do džbánu.
  2. Přidejte cukr a dobře promíchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  3. Přilijte vodu a opět promíchejte.
  4. Do džbánu přidejte led, aby byla limonáda příjemně vychlazená.
  5. Servírujte s plátky citronu a lístky máty na ozdobu.

Limonáda z lesního ovoce

Další klasická limonáda, která zkrátka nikdy nezklame. To, jak bude konečný výsledek chutnat, navíc velmi záleží na tom, jaké lesní ovoce a v jakém poměru zvolíte.

Ingredience

  • 200 g čerstvého nebo mraženého lesního ovoce
  • 3 citrony
  • 1 litr perlivé vody
  • 80 g cukru
  • Led
  • Lístky máty na ozdobu

Postup

  1. Rozmačkejte lesní ovoce vidličkou nebo jej rozmixujte na jemnou kaši.
  2. Vymačkejte šťávu ze tří citronů a přidejte ji k lesnímu ovoci.
  3. Přimíchejte cukr a dobře promíchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  4. Přidejte perlivou vodu a opatrně promíchejte.
  5. Nalijte do sklenic, přidejte led a ozdobte lístky máty.

Pack and Care (2)

Okurková limonáda s mátou

Nic vás neosvěží tak jako kombinace okurky a máty, no vážně! Jedná se možná na první pohled o neobvyklé spojení, ale můžeme vám zaručit, že si na tomto nápoji velmi pochutnáte.

Ingredience

  • 1 střední okurka
  • 2 citrony
  • 1 litr vody
  • 50 g cukru
  • Hrst čerstvé máty
  • Led

Postup

  1. Okurku oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Vymačkejte šťávu ze dvou citronů a smíchejte ji s vodou.
  3. Přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí.
  4. Do džbánu přidejte plátky okurky a lístky máty.
  5. Nalijte limonádu do sklenic s ledem a podávejte.

Zázvorová limonáda

Zázvorová limonáda je jedinečná díky svému lehce pikantnímu konci. S citronem tvoří zázvor nerozdělitelnou dvojku a my vám můžeme zaručit, že vás tenhle drink skvěle osvěží.

Ingredience

  • 5 cm čerstvého zázvoru
  • 3 citrony
  • 1 litr vody
  • 4 lžíce medu
  • Led
  • Plátky citronu na ozdobu

Postup

  1. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno.
  2. Vymačkejte šťávu ze tří citronů a smíchejte ji se zázvorem.
  3. Přidejte med a dobře promíchejte, aby se med rozpustil.
  4. Přilijte vodu a zamíchejte.
  5. Podávejte s ledem a ozdobte plátky citronu.

Levandulová limonáda

Pro milovníky netradičních chutí je levandulová limonáda skvělou volbou. Levandule dodá nápoji jemnou květinovou vůni a chuť, která vás přenese do slunných provensálských zahrad.

Ingredience

  • 2 lžíce sušených levandulových květů
  • 3 citrony
  • 1 litr vody
  • 100 g cukru
  • Led
  • Plátky citronu a levandulové květy na ozdobu

Postup

  1. Levandulové květy dejte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Poté stáhněte z ohně a nechte 10 minut louhovat.
  2. Přes sítko sceďte levandulovou vodu do džbánu.
  3. Přidejte šťávu ze tří citronů a cukr, dobře promíchejte.
  4. Nechte vychladit v lednici, poté podávejte s ledem, plátky citronu a levandulovými květy.

V čem limonádu podávat?

Domácí limonády nejen skvěle chutnají, ale také dobře vypadají, a proto je dobré je také hezky naservírovat a odprezentovat.

Pokud chcete servírovat limonády na zahradní párty, pikniku, jiné venkovní akci, nebo podávat s sebou, jednorázové kelímky jsou praktickým a stylovým řešením. Vybírejte kelímky z ekologicky šetrných materiálů, jako je papír nebo kompostovatelné PLA, které zajistí, že budou nápoje nejen chutné, ale i šetrné k životnímu prostředí.

Pro ochranu nápoje před nečistotami či hmyzem je dobré mít po ruce víčka na kelímky, která chrání obsah, ale také usnadňují manipulaci při přenášení limonády.

Nezapomeňte na brčko!

Každý ví, že limonáda chutná lépe, když ji pijete přes brčko. Můžete si zvolit brčka z různých materiálů, jako jsou bambus, PLA nebo papír, které jsou šetrnější k přírodě než tradiční plast.

Jak ozdobit limonádu?

Jako ozdoba už dobře funguje samo ovoce, ale pro ještě hezčí servírování můžete použít třeba bylinky, nebo okvětní lístky či rovnou celé květy některých květin. V limonádách také skvěle vypadá jehličí nebo rozmarýn. Skvělým trikem je také to, když při tvorbě ledu do vody zamrazíte právě bylinky či okvětní lístky, které pak zůstanou v ledu a budou se do limonády postupně rozpouštět.

 

Domácí limonády jsou zkrátka perfektním způsobem, jak se v létě osvěžit. Pamatujte, že i limonáda může být zážitkem, když je správně připravená. Můžete experimentovat s různými kombinacemi ovoce, bylinek a koření, a vytvořit si tak svůj vlastní oblíbený nápoj. Ať už si vyberete klasickou citronovou limonádu, nebo se pustíte do něčeho odvážnějšího, jako je levandulová limonáda, vždy si užijete příjemné a osvěžující pití, které je navíc zdravější než průmyslově vyráběné nápoje. Tak na zdraví!

Nejčastější dotazy

Jak si vyrobit domácí limonádu?

Pro výrobu domácí limonády vám stačí pouze ovoce, perlivá voda, spousta ledu a domácí sirup. Vše pečlivě smíchejte a doplňte například mátou.

Jak na bezovou limonádu?

Bezovou limonádu vyrobíte pomocí smíchání bezového sirupu a perlivé vody. Pro svěží chuť přidejte také plátky citronu a dozdobte lístky bezového květu.

Jak si udělat domácí okurkovou limonádu?

Nakrájejte si okurku na plátky, smíchejte je s perlivou vodou, ledem a doplňte citronem či mátou. Podrobnější recept najdete v našem článku.