Mrkvový dort – recept

Vláčný, sladký a proložený krémem, to je mrkvový dort. Pokud hledáte jedinečný dezert na oslavu narozenin, svatbu, nebo jen tak na chuť, s mrkváčem rozhodně neuděláte chybu. Receptů najdete na internetu spoustu, jak ale poznat, ze kterého nám vyjde ten nejlepší mrkvový dort? My pro vás dnes máme naši verzi, která je jednoduchá, rychlá a zvládnete ji i bez předchozích cukrářských zkušeností. Tak pojďme na to.

Obsah:

Mrkvový dort je velkým oblíbencem a neexistuje snad nikdo, kdo by ho neměl rád. Díky nastrouhané mrkvi je totiž jeho korpus krásně vláčný a nadýchaný. Ve spojení s jemným krémem je pak tento dort zkrátka sázkou na jistotu. Druh krému můžete měnit dle chuti a nálady, ale klasickou volbou je základ z mascarpone. Jak tedy připravit nejlepší mrkvový dort?

V jednoduchosti je krása

A proč je vlastně mrkvový dort tolik oblíbený? Protože ačkoliv rozhodně nevypadá, je velmi rychlý a jednoduchý. Pokud hledáte dort, který zvládnete připravit na oslavu narozenin na poslední chvíli, správnou odpovědí je právě mrkváč. Na druhou stranu lze tento dort doladit a dozdobit k takové dokonalosti, že skvěle zapadne i na významnější akce, jako je svatba, jubileum nebo jiná velká akce.

Nejlepší mrkvový dort

Jak má vypadat dokonalý mrkvový dort? Mezi jeho nejdůležitější vlastnosti patří vláčnost, nadýchanost, sladkost a nezaměnitelná chuť koření. Vše se tedy odvíjí od dobře udělaného korpusu. Jemný smetanový krém už je jen jeho vylepšením. Pokud ale nejste fanoušky krémů, můžete ho klidně vypustit a sníst jen mrkvový korpus. I ten je sám o sobě prostě výborný.

mrkvovydort

Co budeme potřebovat?

Korpus:

  • 125 g hladké mouky
  • 150 g tmavého třtinového cukru
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • 140 ml oleje
  • 2 velká vejce
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 1 lžička citrónové kůry

Krém:

  • 200 g mascarpone
  • 250 g tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • několik kapek vanilkového extraktu

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Předem si také vymažte koláčovou formu kouskem másla a vysypte moukou.
  2. Nejprve si připravíme mrkev. Tu oškrábejte a nastrouhejte najemno.
  3. V jiné misce si vyšleháme vejce s cukrem do světlé pěny. Do vyšlehaných vajec pomalu přidáváme také olej.
  4. Do další mísy si důkladně prosejeme mouku s práškem do pečiva.
  5. Poté přidáme krupicový cukr, sůl, skořici, citronovou kůru a nastrouhaný muškátový oříšek.
  6. Do směsi následne přimícháme také mrkev a ořechy.
  7. Vše důkladně smícháme s vyšlehanou vaječnou pěnou pomocí metličky.
  8. Hotové těsto vlijeme do připravené koláčové formy a vložíme do předehřáté trouby.
  9. Korpus pečeme cca 40 minut. Hotový je tehdy, kdy je uprostřed lehce vystouplý, ale po stlačení stále pruží.
  10. Mezitím si připravíme krém – v míse smícháme tvaroh s mascarpone, vanilkovým extraktem a cukrem. Poté přidáme do směsi šlehačku a vyšleháme do hustého krému.
  11. Po upečení korpusu jej necháme vychladnout.
  12. Následně korpus rozřízneme napůl, spodní stranu namažeme krémem a přiklopíme.
  13. Zbytek krému použijeme pro namazání celého dortu.

Jak ozdobit mrkvový dort

Pokud máte rádi minimalismus, můžete dort potřený krémem nechat tak, jak je. Pro oslavy, svatby nebo váš dobrý pocit, ale můžete mrkváč dozdobit. Skvěle vám poslouží obyčejné vlašské ořechy, mochyně, nakrájené fíky, granátové jablko nebo jiné ovoce.

Pro pohodlné zdobení dortu se vám bude určitě hodit dortová podložka, díky které ho můžete snadno otáčet třeba při natírání krému.

Mrkváč na svatbu

S mrkvovým dortem nešlápnete vedle ani na svatbě. K doladění dortu k dokonalosti můžete použít výše zmíněné dobroty nebo zvolit složitější variantu – marcipán. Na bílém krému totiž krásně vyniknou třeba marcipánové růže, zelené lístky nebo jiné svatební motivy.

Mrkvový dort k prvním narozeninám

Jeden z nejjednodušších způsobů, jak do dětí různého věku dostat mrkev, je v podobě dortu. Dozdobit ho můžete v tomto případě mrkvičkami z marcipánu, postavičkami, sladkým ovocem, ale i čokoládou nebo karamelem. Děti budou určitě nadšené i ze sladkého barevného sypání.

mrkvovydort1

Zdravý mrkvový dort

Mrkev, ořechy a citronová kůra? Tenhle dort zní jako ten nejzdravější na světě, není ale všechno zlato, co se třpytí. Sladký dezert je pořád dezert. Máme pro vás ale i trochu zdravější varianty s menším poměrem cukru.

Bezlepkový mrkvový dort

U bezlepkové varianty mrkváče můžete použít stejný krém jako u klasického receptu, liší se pouze suroviny v korpusu. Místo klasické mouky zde použijeme rýžovou a mandlovou, které udělají těsto křehčí a vláčnější.

Co budeme potřebovat?

Korpus:

  • 2 vejce
  • 80 g třtinového cukru
  • 60 g rostlinného oleje
  • 80 g hladké rýžové mouky
  • 70 g mandlové mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce ořechové másla
  • 160-170 g jemně strouhané mrkve

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Předem si také vymažte koláčovou formu kouskem másla a vysypte moukou.
  2. Nejprve si mrkev naškrábeme najemno a necháme odpočinout.
  3. V jiné misce si vyšleháme vejce s cukrem do světlé pěny. Do vyšlehaných vajec pomalu přidáváme také olej.
  4. Do další mísy přidáme obě mouky, prášek do pečiva, krupicový cukr a skořici.
  5. Do směsi následne přimícháme také mrkev a následně i ořechové máslo.
  6. Vše důkladně smícháme s vyšlehanou vaječnou pěnou pomocí metličky.
  7. Hotové těsto vlijeme do připravené koláčové formy a vložíme do předehřáté trouby.
  8. Korpus pečeme cca 30–35 minut.

Vegan mrkvový dort

Co budeme potřebovat?

Korpus:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička sody bikarbony
  • špetka soli
  • 2 lžičky mleté skořice
  • polovina lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 hrnek kvalitního ananasového džusu
  • polovina hrnku oleje
  • polovina hrnku (hnědého) cukru
  • polovina hrnku javorového sirupu
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 1 hrnek strouhaného sušeného kokosu
  • 2 hrnky najemno nastrouhané chutné mrkve

Krém:

  • čtvrt hrnku rostlinného másla
  • čtvrt hrnku kokosového mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 hrnky cukru moučka
  • 1 hrnek strouhaného kokosu

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Předem si také vymažte koláčovou formu kouskem másla a vysypte moukou.
  2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, špetku soli a koření.
  3. Do jiné misky přidejte ananasový džus, olej, cukr a javorový sirup. Promíchejte.
  4. Směs s moukou poté pomalu vmíchávejte do misky s džusem. Vše po celou dobu pečlivě míchejte, až vám zbyde hladké těsto.
  5. Přimíchejte nasekané vlašské ořechy, kokos a najemno nastrouhanou mrkev
  6. Těsto přelijte do formy a pečte asi 1 hodinu.
  7. Dort vyndejte z trouby a nechte vychladnout ve formě. Dort můžete rozříznout a zdobit až když je plně vychladlý.
  8. Během pečení si připravte „máslový“ kokosový krém.
  9. Rostlinné máslo vyšlehejte šlehačem, poté přidejte kokosové mléko a vanilku a dobře zamíchejte.
  10. Postupně přisypávejte moučkový cukr a prošlehávejte šlehačem dokud krém není nadýchaný.
  11. Vmíchejte kokos, přikryjte mísu a krém nechte nejméně hodinu odpočinout v lednici.
  12. Nakonec krém natřete na spodní stranu dortu, poté i na celý dort.

Jak dlouho dort vydrží?

Dort je chuťově tak dobrý, že se opravdu nemusíte bát, že by se zkazil. Přes to je vždy dobré dezerty uchovávat v chladu a pečlivě zabalené.

Aby dort zůstal co nejdéle čerstvý a vláčný, uložte ho do kvalitní dortové krabice. Pokud chystáte převoz dortu na oslavu nebo svatbu, použijte také dortovou podložku, která vám usnadní následný přenos, a navíc vypadá skvěle.

Časté dotazy k receptu na mrkvový dort:

Jak dlouho se peče mrkvový dort?

Korpus pečeme asi 40 minut. Že je hotový poznáte podle toho, že je lehce vypouklý, ale stále pružný. Vše se odvíjí od typu a výkonu vaší trouby, proto raději po půl hodině korpus pravidelně kontrolujte.

Jak nastrouhat mrkev na dort?

Najemno! Aby byl dort vláčný a nerozsypal se, nastrouhejte mrkev na struhadle najemno.

Čím promazat mrkvový dort?

Je jen na vás, který krém na dort použijete. Za nás jsou nejlepší jemné smetanové krémy, které podtrhnou sladkou a kořeněnou chuť korpusu. Skvělou volbou je ale karamelový krém nebo čokoládový.

Jak dlouho mrkvový dort vydrží?

Mrkvový dort vydrží v lednici bez problémů i týden. To se ale moc často nestává, protože je mrkváč tak dobrý, že zmizí během chvilky.

Zdroje:

Recept: Mrkvový dort

Bezlepkový mrkvový koláč

Nejlepší mrkvový dort