Kompostování krok za krokem: Všechny tipy na jednom místě

Kompostování rozhodně není nějakou novinkou, která by se objevila v posledních letech s ekologickými hnutími. Na vesnicích, zahrádkách, ale i u našich babiček má tohle zužitkování organických zbytků své čestné místo odjakživa. Pokud chcete s kompostováním začít i vy, všechny potřebné informace i naše tipy najdete v tomto článku.

Obsah:

Kompostování je skvělým způsobem, jak zužitkovat organické zbytky, zlepšit kvalitu půdy a zároveň přispět k ekologii. Jedná se přitom o jednoduchou metodu, se kterou může začít každý z nás. Pojďte se s námi podívat, jaké druhy kompostování existují, které jsou vhodné i do bytů, a na co se dá kompost následně využít.

Co je to kompostování?

Kompostování je přirozený proces rozkladu organických materiálů, při kterém mikroorganismy (bakterie, plísně, houby) přeměňují organické odpady, jako jsou zbytky jídla, tráva, listí nebo větvičky, na tmavou, sypkou hmotu zvanou kompost. Tento proces probíhá za přístupu vzduchu (aerobně) a za správných podmínek přináší výživný materiál pro zlepšení půdy.

Kompostování není jen ekologickým trendem, ale také praktickým řešením, jak snižovat objem komunálního směsného odpadu. 

Jak kompostování probíhá?

Organický materiál se rozkládá pomocí mikroorganismů, které potřebují kyslík, vlhkost a vyvážený poměr dusíkatých a uhlíkatých materiálů. Kompostování se dá urychlit pomocí přírodních urychlovačů, jež obsahují směs mikroorganismů a enzymů. Ty pomáhají rozkladné procesy lépe nastartovat. Urychlovače kompostování najdete například v drogeriích.

K čemu se dá kompost využít?

Surový kompost (2–6 měsíců) je vhodný pro mulčování porostů, ale pozor, stále v něm probíhají některé tlivé procesy. Pokud chcete vyrobit ideální hnojivo pro své rostlinky nebo substrát pro sazenice, je lepší vyčkat na vyzrálý kompost, který má 6–12 měsíců.

Kompost dokáže dobře posloužit také jako postřik – ten si připravíte smícháním 1 kg kompostu s 10 l vody. Směs nechte uležet dva týdny a poté jej proceďte a zřeďte s vodou vždy v poměru 1:10. Takto vyrobený postřik dodá vašim květínám všechny potřebné živiny.

Jaké jsou druhy kompostování?

Není kompostování jako kompostování. I tady můžeme rozlišovat hned několik druhů. Vyberte si, který způsob bude nejlepší pro vás…

Tradiční kompostování

Tenhle typ kompostování známe asi všichni. Snad na každé zahrádce najdete místo, kam se hází organický odpad a vzniká kompost. Jednoduše probíhá ve volném kompostéru nebo právě na hromadě na zahradě. Pokud na místě shromažďujete pouze trávu či listí ze zahrady, zkuste do něj přihodit také něco z vaší kuchyně. Zbytky ovoce a zeleniny v sobě obsahují spoustu prospěšných látek, které kompost vyživí. Uvidíte, že vám za to rostlinky následně poděkují.

Vermikompostování

Už jste slyšeli o vermikompostování? Tento typ zpracování organických zbytků využívá žížaly, které rychle rozkládají organický odpad a vytvářejí kvalitní kompost. Právě díky rychlosti zpracování je vermikompostování vhodné do bytů, kde nemáte tolik prostoru pro uchovávání většího množství odpadu. Velkou výhodou vermikompostéru je to, že nejde cítit, což právě v bytě rozhodně oceníte.

Žížalám můžete dát do kompostéru prakticky vše, co vás napadne – slupky od ovoce, zeleniny, ale dokonce i rozdrcené skořápky z vajec nebo kávovou sedlinu. Žížaly si poradí i s namočeným papírem – ale pozor, nesmí být chemicky barvený!

Komunitní kompostování

Komunitní kompostování je skvělý způsob, jak se spojit s lidmi ve vašem okolí a efektivně nakládat s odpadem. Kompost můžete začít vytvářet v zahrádkářských koloniích, ale i se sousedy. Oblíbené je kompostování například v některých částech Prahy, kde se jedná o jakýsi „společný projekt“. Bohužel komunitní kompostování vyžaduje počáteční investici i pravidelné kontroly a hlídku nad komposty. 

Stačí malé kroky, které přírodě pomohou hodně

Kompostování přináší mnoho výhod – ať už chcete kompost použít jako skvělé hnojivo pro vaše rostliny či zahrádku, nebo chcete zkrátka pomoci snížit objem směsného odpadu.

Snížení odpadu

Věděli jste, že kompostování může zredukovat množství komunálního odpadu až o třetinu? To má velký význam pro snižování množství odpadu na skládkách, kde organický materiál hnije a rozkládá se, čímž často způsobuje produkci metanu – silného skleníkového plynu. Právě oddělením organických zbytků – tedy typicky zbytků zeleniny, ovoce, natě, papír či jiné – můžeme přispět k jejich „správnému“ a rychlejšímu rozkladu, které navíc můžeme následně využít dalšími způsoby.

Obohacení půdy

Kompost je bohatý na živiny, které zlepšují strukturu půdy, zadržování vody a podporují růst rostlin. Působí jako přírodní hnojivo, které snižuje potřebu chemických přípravků. Snadno z něj vyrobíte vlastní postřik, který dodá rostlinkám vše, co potřebují pro růst.

Zlepšení biodiverzity

V kompostu se přirozeně vyskytují všemožné mikroorganismy – od bakterií, prvoků, až po plísně. Právě tato rozmanitost přispívá ke správnému rozkládání jednotlivých látek a tedy i k celému procesu kompostování.

Ekonomická úspora

Kompostování snižuje objem směsného odpadu, tím pádem i náklady na odvoz odpadu a umožňuje využít méně průmyslových hnojiv, což vede k úspoře financí.

kompostování

Jak začít s kompostováním

Rozhodli jste se začít s kompostováním? Projděte si nejdříve všechny dostupné informace a pojďte se s námi podívat, jak začít. Kompostování není nic složitého, ale vyžaduje lehkou přípravu.

Vyberte vhodné místo a zařízení

V první řadě je potřeba zvolit, zda chcete kompost tvořit v uzavřeném či otevřeném systému. Otevřený systém představuje shromažďování organických zbytků na jednom místě, například na zahradě. Pro uzavřené kompostování pak potřebuje nějakou nádobu či silo. Pro domácí kompostování je ideální kompostovací nádoba, kompostovací silo nebo zásobník. Skvělou volbou do bytů jsou pak vermikompostéry, které nevydávají zápach a rozklad v nich probíhá díky žížalám rychleji.

Pokud nemáte zahradu, můžete využít také balkón. Na balkoně můžete použít menší kompostovací zásobník a do něj organické zbytky ukládat.

Jak založit kompost

Pokud zakládáte kompost doma, jednoduše začněte do nádoby ukládat organické zbytky. Jestliže chcete kompostovat venku, třeba na zahradě, nebude mít pravděpodobné váš kompostér dno, aby se z půdy mohly mikroorganismy dostávat právě do kompostu. Poté vložte dolů jako první vrstvu větvičky, tak, aby zde byl stále přístup vzduchu. Teprve na ně začněte klást další vrstvy.

Co patří a nepatří do kompostu?

Do kompostu můžete přidávat:

  • Zbytky zeleniny a ovoce, včetně jablek a slupek.
  • Trávu (pro správné kompostování trávy je důležité ji dobře promíchat s jiným materiálem).
  • Listí, včetně ořechového listí, které však vyžaduje delší dobu rozkladu.
  • Piliny, drobné větvičky a papír.

Vyhněte se:

  • Masu, mléčným výrobkům a olejům, které mohou lákat škůdce.
  • Chemicky ošetřeným materiálům.

Kompostování v kompostéru

Kompostér je většinou plastová nádoba s víkem, ve které můžete založit a zpracovávat váš kompost. Kompostér využijete, pokud chcete kompostovat doma. Samozřejmě existují i větší kompostéry, vyrobené například ze dřeva, které jsou zase ideální volbou na zahrady. Můžete v nich shromažďovat trávu, větvičky, listí i další zbytky.

Naše tipy na kompostování

Kompostování v zimě

Aby mohlo docházet k hnilobným a rozkládacím procesům, je zapotřebí určitá teplota. V zimě může být zajištění této teploty menší problém, rozhodně ale ne neřešitelný. I v zimě lze kompostovat – stačí zajistit izolaci kompostéru nebo přidávat urychlovač kompostování, který podpoří rozklad i při nižších teplotách. Čím větší kompost, tím lépe, protože silnější vrstvy dokáží směs lépe izolovat. Také dohlédněte na to, aby byl kompost stále přikrytý – u kompostérů je to samozřejmostí, pokud ale jdete cestou otevřeného kompostování, přikryjte hromadu plachtou, pytlovinou či fólií.
Aby došlo k pravidelnému „zahřívání“ kompostu, je potřeba jej pravidelně doplňovat organickými zbytky. Pokud máte kompost na chatě či zahradě, kam nejezdíte pravidelně, nebojte se. I kdyby vám kompost zmrzl, po roztátí jej můžete zase začít bez obav doplňovat.

Kompostování listí a trávy

Listí kompostujte ve směsi s jinými materiály, aby se zabránilo jeho slehnutí. Trávu vždy přidávejte postupně a promíchejte s hnědým materiálem, například pilinami nebo suchými listy.

Jak urychlit kompostování?

Použijte urychlovače kompostování – přírodní produkty, které podporují činnost mikroorganismů. Další možností, jak urychlit proces kompostování, je časté přehazování a správná vlhkost materiálu.

Víte, co jsou kompostovací toalety?

Hledáte pro svou zahradu či chatku nějako eko alternativu ke klasickému WC? Kompostovací toalety jsou skvělým řešením, které vám pomůže s minimalizací odpadu, ale i spotřeby vody. V rámci kompostovacích toalet si můžete vybrat hned z několika druhů…

  • Kompostovací toaleta se separací naturum – efektivně oddělují tekutý a pevný odpad.
  • Kompostovací pytle a piliny – pomáhají při zpracování odpadu v kompostovacích záchodech.

Ekologické kompostování

Kompostování je nejen způsobem, jak redukovat odpad, ale i cestou, jak obohatit půdu o živiny. Ať už se rozhodnete pro domácí kompostování, komunitní kompostování nebo kompostování v kompostéru, každý krok se počítá.

Kompostování jako součást vašeho podniku

Jednorázové obaly a nádobí jsou zkrátka nedílnou součástí podniků, fast foodů, ale i festivalu, venkovních akcí nebo u cateringu. Stále více podniků ale také klade důraz ne ekologický provoz a snahy snížit tvorbu odpadu. Jedním z možných řešení jsou právě kompostovatelné obaly a nádobí.

Tyto produkty představují udržitelnou alternativu k plastům, protože se po použití mohou rozložit v přírodě bez škodlivých dopadů na ekosystém.

Kompostovatelné obaly jsou ekologické, ale i funkční!

Kompostovatelné obaly jsou vyrobeny z přírodních materiálů, které se v přírodním prostředí, za správných podmínek (vlhkost, kyslík a mikroorganismy), zcela rozloží. Na rozdíl od běžného plastového odpadu se při jejich rozkladu neuvolňují toxické látky. Kompostovatelné obaly lze kompostovat buď v domácím kompostéru, nebo ve specializovaných průmyslových zařízeních. Velmi lehce se tak může jednorázové nádobí stát součástí vašeho kompostovacího projektu.

Právě v kuchyni vašeho podniku můžete s kompostováním zcela bez obav začít, zvlášť pokud k němu máte i přilehlý venkovní prostor. „Krmení“ do kompostu budete mít zcela jistě hodně…

Materiály pro výrobu kompostovatelných obalů

Se stále rostoucím tlakem na výrobu ekologických materiálů, které budou udržitelnější alternativou k plastům, najdete na trhu již spoustu možností i na poli kompostovatelných produktů.

  1. Cukrová třtina
    Cukrová třtina je zbytkový materiál z výroby cukru, který se využívá na výrobu pevných talířů, misek nebo boxů na jídlo. Obaly z cukrové třtiny jsou pevné, odolné vůči teplu a snadno kompostovatelné.
  2. Kukuřičný škrob (PLA)
    Z kukuřičného škrobu se vyrábí bioplasty, které vypadají jako běžný plast, ale jsou biologicky rozložitelné. PLA obaly jsou vhodné pro saláty, studené pokrmy a nápoje.
  3. Bambus
    Bambus je rychle obnovitelný materiál, který se využívá k výrobě příborů, talířů a kelímků. Velmi oblíbená jsou také bambusová brčka či napichovátka.

Co vše se z kompostovatelných materiálů vyrábí?

V naší nabídce najdete množství obalů na pokrmy, ale i jednorázové nádobí. Nejčastěji jsou tyto produkty vyrobené z cukrové třtiny. Oblíbenou volbou našich zákazníků jsou například menuboxy z cukrové třtiny, které jsou pevné, odolné, dokáží udržet teplo pokrmů a po vyhození se lépe rozloží.

Z cukrové třtiny jsou také jednorázové talíře a misky. Ty oceníte zejména na větších akcích a festivalech, kde je množství vzniklého odpadu opravdu velké.

Při chystání cateringu na oslavy či jiné slavnostní akce jsou perfektní volbou menší talířky a misky z cukrové třtiny, ale i bambusová napichovátka, díky kterým můžete hostům lehce naservírovat své finger food.

Výhody kompostovatelných obalů

  1. Šetrnost k životnímu prostředí
    Při kompostování se obaly rozloží na přírodní složky, které obohatí půdu o organické látky. Nezatěžují skládky ani oceány plastovým odpadem.
  2. Snížení uhlíkové stopy
    Výroba z přírodních materiálů má nižší dopad na životní prostředí než produkce běžného plastu.
  3. Bezpečné pro lidské zdraví
    Kompostovatelné obaly neobsahují toxické chemikálie, které by se mohly uvolňovat do jídla.
  4. Design a estetika
    Obaly z přírodních materiálů vypadají moderně, stylově a dobře reprezentují ekologické hodnoty podniku. V Pack&Care vám navíc rádi na obaly vytvoříme vlastní logo či design.

Jak správně nakládat s kompostovatelnými obaly?

  • Komunitní kompostování: Pokud nemáte možnost kompostovat obaly doma, využijte komunitní kompostéry nebo specializované kompostárny.
  • Označení: Vždy si ověřte, zda je obal skutečně kompostovatelný, nikoli jen biologicky rozložitelný. Biologická rozložitelnost neznamená automaticky, že se obal rozloží na přírodní látky.

Kompostování je jednoduchý a ekologicky přínosný způsob, jak přispět ke zdraví půdy a životního prostředí. Možná na první pohled vypadá složitě, nebo vyžaduje určité přizpůsobení, jeho výhody ale všechny tyto malé komplikace výrazně převyšují. Začít můžete klidně s menším kompostérem a postupně objem zvyšovat dle vašich možností.

Kompostování ve vermikompostérech je také skvělou zábavou pro děti, díky které mohou na vlastní oči sledovat, jak rozkladné procesy fungují.

 

Přestože má své výzvy, přínosy daleko převyšují nevýhody. Ať už zvolíte domácí kompostování, komunitní variantu nebo moderní technologie jako kompostovací toalety, každý krok směrem k využití biologických odpadů je krokem k udržitelnější budoucnosti.

Nejčastější dotazy

Jak dlouho trvá kompostování?
Vše se odvíjí od velikosti i metody, kterou pro kompostování zvolíte. Většinou se uvádí, že tvorba surového kompostu trvá asi 2–6 měsíců, vyzrálého pak 6–12 měsíců.

Jak kompostovat v bytě?
Použijte vermikompostér s žížalami nebo uzavřený kompostér s aktivní ventilací. Vermikompostér je pro byt nejspíš nejlepší volbou, protože v něm rozklad probíhá rychleji a především nezapáchá!

Jak urychlit kompostování?

V drogeriích dnes už běžně najdete urychlovací směsi, které obsahují bakterie a enzymy pro podporu nastartování rozkladných procesů.

 

Zdroje:

kokoza.cz

https://orgprints.org/id/eprint/43062/3/43062_Best4Soil_Compost-advantages-disadvantages_CZ.pdf