Rychlý úklid před návštěvou: Jak zvládnout úklid za 30 minut

Máte před sebou nečekanou návštěvu a u vás doma to nevypadá tak, jak byste si představovali? Nebojte se, s našimi tipy zvládnete úklid za 30 minut a váš domov bude zářit čistotou. Sami jsme tuto situaci zažili mnohokrát, a tak pro vás máme efektivní úklidové tipy a techniky, jak vše zvládnout rychle a bez stresu.  

Obsah:

Jak rychle uklidit? Tato otázka vás bude provázet nejspíš nejen před příchodem návštěvy, ale i ve chvílích, kdy přijdete domů pozdě z práce, ze školy nebo se vám zkrátka do úklidu nechce. Efektivní úklid přitom rozhodně není věda a nemusí trvat dlouhé hodiny, zvlášť pokud jej budete provádět pravidelně. Pojďte se s námi podívat na to, jak stihnout úklid za 30 minut tak, aby to u vás doma zářilo.

Kde začít?

Nejdůležitější je opravdu začátek. V klidu se nadechněte a porozhlédněte se okolo, abyste zjistili, co je v rámci nepořádku ten největší problém. Máte horu nádobí v kuchyni? Válí se všude špinavé prádlo nebo drobky? To, co totiž uvidíte na první pohled vy, uvidí pravděpodobně také návštěva, a tím pádem byste měli začít právě tady.

Organizace úklidu

Předtím, než se pustíte do samotného úklidu, je důležité si vše dobře naplánovat. Rozdělte si úklid domácnosti do několika klíčových zón a stanovte si, kolik času v každé z nich strávíte. Také přemýšlejte nad tím, že vaše návštěva určitě nenavštíví všechny místnosti u vás doma, a tak můžete na jejich úkor věnovat více času jiným. Například:

  • Předsíň: první dojem je nejdůležitější, viďte? Proto nezapomeňte vyhradit alespoň 5 minut na vstup k vám domů.
  • Obývací pokoj: v něm pravděpodobně strávíte s návštěvou nejvíce času, tak se nebojte mu dopřát dostatečnou péči, a to alespoň 10 minut.
  • Kuchyň: pro tu platí víceméně to stejné, takže se také nebojte zde strávit s úklidem více času.
  • Koupelna a toaleta: i tyto místnosti vaši hosté pravděpodobně během času stráveného u vás navštíví, věnujte jim proto alespoň 5 minut.

Dobře se nalaďte

I samotná příprava na úklid je důležitá, a to i když vás tlačí čas. Zapněte si oblíbenou hudbu, zapalte vonnou svíčku a uvidíte, že vám uklízení půjde lépe od ruky.

Odstraňte největší problémy

Pokud se teď nebudeme zabývat doslova jednotlivými místnostmi, pamatujte na již zmíněné pravidlo – odstraňte ten nepořádek, který vás praští do očí jako první. To znamená, že než začnete krok po kroku uklízet samostatné pokoje, vyřešte ty největší problémy – to znamená – umyjte nádobí, vyluxujte, ukliďte poházené prádlo nebo jiné věci.

Postupujte pokud možno odshora dolů

Pokud začnete utírat prach na konec, všechna smítka si zase smetete na právě vyluxovanou podlahu. Pří úklidu proto postupujte od vrchních částí až k podlaze. Pokud se vám na zemi válí špinavé oblečení nebo jiné věci, seberte je jako první, ale právě zmíněné luxování nebo vytírání podlahy si ponechte až na úplný konec.

Úklid předsíně

Předsíň je často prvním místem, které návštěva vidí. Zajistěte, aby byl první dojem ten nejlepší.

  1. Uklidit boty a kabáty: Urovnejte boty a pověste kabáty na své místo.
  2. Otřít a vyluxovat podlahu: Rychle vytřete nebo alespoň vyluxujte podlahu.
  3. Urovnat všechny ostatní věci: Všechny další věci, které máte například na botníku či komodě hezky urovnejte a ideálně opět utřete prach.

Rychlý úklid v obývacím pokoji

Poté přejděte k obývacímu pokoji, ve kterém strávíte s návštěvou pravděpodobně nejvíce času.

  1. Uklidit povrchy: Odstraňte všechny zbytečné předměty z konferenčního stolku, poliček a pohovky. Nezapomeňte také rychle utřít prach!
  2. Vyluxujte : Rychle vyluxujte nebo zameťte podlahu, abyste odstranili prach a nečistoty ze země.
  3. Urovnat polštáře a deky: Srovnejte polštáře na pohovce a složte deky.

Efektivní úklid kuchyně

Pokud připravujete pro návštěvu kávu nebo jiné lehké občerstvení, je pravděpodobné, že hosté zavítají alespoň na krátkou chvilku i do kuchyně.

  1. Umýt nádobí: Pokud máte špinavé nádobí, rychle ho umyjte, nebo vložte do myčky.
  2. Otřít pracovní plochy: Otřete pracovní desky, stůl a sporák od nečistot a skvrn.
  3. Vynést odpadky: Zkontrolujte koš a vyneste odpadky, pokud je to potřeba.

Co nám pomůže s úklidem kuchyně?

Při rychloúklidu se vám budou v kuchyni nejvíce hodit univerzální věci, se kterými můžete utřít či umýt cokoliv – takže třeba houbičky na mytí nádobí, univerzální prostředky na čištění různých typů povrchů a podobně. Nesmíme také zapomenout na kvalitní prostředek na mytí nádobí, díky kterému se rychle zbavíte nečistot a mastnoty.

Úklid koupelny

Úklid koupelny je také důležitý a ačkoliv může běžně zabrat až několik desítek minut, v tomto případě nám bude muset stačit pouze 5, a to včetně času vyhrazeného na toaletu.

  1. Rychlé čištění umyvadla a zrcadla: Otřete umyvadlo a zrcadlo, aby byly čisté a lesklé. Ideálně využijte například univerzální čisticí mléko či krém s mikrogranulemi, který dokáže hravě vyčistit keramické povrchy. Na zrcadlo zase použijte prostředek na mytí skla, který mu dodá zářivou čistotu a oslnivý lesk.
  2. Vyměnit ručníky: Vyměňte ručníky za čisté a zkontrolujte také, zda máte doplněné mýdlo pro mytí rukou.
  3. Úklid toalety: Rychle otřete záchodové prkénko a do mísy nalijte WC gel, který se postará o odstranění nečistot.

Čím koupelnu vyčistit?

Pro čištění koupelny v několika minutách jistě oceníte univerzální čisticí prostředek, který můžete použít téměř na cokoliv. Aby se vám krásně leskla zrcadla nebo i sprchový kout, použijte čisticí prostředek pro mytí skla.

Co vám doma pro tyto případy nesmí chybět?

Lepší být připraven než překvapen. Určitě by vám doma proto neměly chybět základní úklidové pomůcky, které budete mít po ruce kdykoliv bude potřeba. Mezi ty nejzákladnější patří:

  • Houbičky na nádobí – Houbička na nádobí je nepostradatelnou součástí každé kuchyně. Oceníte ji i přes to, že vlastníte myčku, hodí se totiž nejen na mytí nádobí, ale i dalších povrchů. 
  • Smetáček s lopatkou – Pro rychlý úklid drobného nepořádku se vám bude v podniku jistě hodit smetáček s lopatkou. Smetáček má jemné, ale pevné štětiny, díky kterým zachytíte i nejjemnějšízrníčka kávy či střepu.
  • Úklidové rukavice – Naše úklidové rukavice jsou vyrobeny z kvalitního latexu, který je velmi pevný a odolný vůči roztržení. Díky své pružnosti se skvěle přizpůsobí vaší ruce, a tak vám nebudou při úklidu překážet. Na prstech rukavic naleznete vzorek, který zajistí, že vám z ruky nic nevyklouzne.
  • Utěrky z mikrovlákna – Utěrky z mikrovlákna jsou nenahraditelným pomocníkem při úklidu. Díky jejich struktuře totiž perfektně vyleští všechny suché i vlhké povrchy.
  • Univerzální čisticí prostředky – Nejlepší jsou takové, které můžete použít na několik povrchů, například čisticí mléka nebo univerzální dezinfekční prostředky.

Vsaďte na kvalitní čisticí prostředky

Při nákupu čisticích prostředků dbejte na jejich kvalitu. Účinnost a efektivita při jejich užití vám ušetří spoustu drahocenného času. V Pack&Care proto najdete ty nejkvalitnější, námi testované, výrobky, se kterými bude uklízení jedna radost.

Úklid ekologickou cestou

Pokud vás zajímá, jak lze doma uklízet více ekologicky, máme řešení i pro vás. Existují totiž také ekologické čisticí prostředky. Ty neobsahují toxické chemické látky, které mohou škodit nejen přírodě, ale i našemu zdraví. Jsou vyrobené z přírodních a biologicky odbouratelných látek, které ale zároveň účinně bojují s nečistotou a bakteriemi. Zvlášť v prostředí, kde je nutné provádět úklid každý den, je lepší nahradit agresivní chemické prostředky těmi přírodními.

V naší nabídce naleznete vše, co běžně potřebujete, například univerzální čisticí prostředek, ekologický WC gel, prostředek na mytí nádobí i tekuté mýdlo.

Nezapomeňte na vůni!

Neméně důležitou součástí úklidu je poslední tečka, která udělá na hosty rozhodně ten nejlepší první dojem –  a to vůně! Použijte aroma difuzér, vonnou svíčku nebo osvěžovače vzduchu ve spreji. Příjemná svěží vůně totiž automaticky navodí pocit čistoty a pohodlí a hezky přivítá vaši návštěvu.

Jak často uklízet?

Nejlepší prevencí rychlého úklidu těsně před návštěvou je pravidelné „udržovací“ uklízení. Když každý den uděláte jeden malý úkol, ušetříte si tím mnoho další práce. Ihned po jídle můžete umýt nádobí nebo ho naskládat do myčky, ukládání věcí na své místo vám během dne také zabere jen pár sekund a utření prachu jakbysmet.

Pamatujte, že úklid před návštěvou nemusí být dokonalý. Klíčem je zaměřit se na hlavní oblasti a zdroj nepořádku a toho se jednoduše zbavit. S našimi úklidovými technikami a tipy na organizaci úklidu zvládnete úklid domácnosti rychle a efektivně. Příště, když budete mít pouze 30 minut na úklid před návštěvou, budete přesně vědět, jak postupovat.

Nejčastější dotazy

Jak co nejrychleji uklidit byt?

Začněte srovnáním věcí na svá místa, umytím nádobí a utřením pracovní plochy v kuchyni. Pak místnosti vyluxujte, utřete prach a vrhněte se n aúklid koupelny.

Jak rychle a efektivně uklidit?

Zbavte se nejdříve všeho, co je na první pohled vidět. To vám většinou zabere jen pár minut, až poté se věnujte detailům, jako je utření prachu nebo vytření podlahy.

Co uklízet každý den?

Některé věci je zkrátka potřeba uklidit každý den, aby nedošlo například k jejich většímu znečištění. To je důležité například u mytí nádobí. Určitě je ale dobré si také každý den ráno ustlat postel nebo při příchodu domů pověsit oblečení tam, kam patří.