Jak umýt okna beze šmouh JEDNODUŠE a LEVNĚ!

Umýt okna tak, aby byla dokonale čistá a beze šmouh, může být někdy výzva. Nemusíte však utrácet za drahé čisticí prostředky nebo volat profesionály. Existují jednoduché a levné metody, které vám pomohou dosáhnout perfektních výsledků. Pojďme si projít, jak na to!

Obsah:

  1. Složení přípravku
  2. Účinnost proti mastnotě a nečistotám
  3. Způsob aplikace
  4. Ekologické hledisko

 O mytí oken kolují různé hrůzostrašné historky, zvlášť pokud se jedná o šmouhy, leštění a mytí žaluzií a rámů. Stačí přitom pár jednoduchých triků, které udělají z čištění oken rychlou akci. Připravte si hadříky, čisticí prostředky a ruce. Jdeme na to!

Příprava je základ

Než se pustíte do samotného mytí oken, připravte si všechny potřebné pomůcky:

  • Čistá voda – ideálně přefiltrovaná, aby se zabránilo stopám po vodním kameni. Pokud tedy víte, že máte doma tvrdou vodu, nechte ji projít nejdříve filtrem. A na objemu nešetřete.
  • Ocet – účinný, levný a ekologický čisticí prostředek. Můžete ale použít tradiční čisticí prostředky na okna.
  • Jemný hadřík nebo houbička – nejlepší jsou mikrovláknové hadříky, které nezanechávají vlákna a sklo dokonale vyleští.
  • Stěrka na okna – pro efektivní odstranění vody a čisticího prostředku.

Přípravky na mytí oken

Jak už jsme psali výše, bohatě vám postačí obyčejný ocet, který dokáže sklo zbavit nečistot a také mu dodat hezký lesk. Práci vám ale ulehčí také speciální přípravky na mytí skla, které jej nejen vyleští, ale také provoní. Velmi praktické jsou například přípravky v dávkovači, díky kterému prostředek lehce nastříkáte přesně tam, kam potřebujete. Náš prostředek na mytí skla účinně odstraní všechny nečistoty, šmouhy či otisky prstů ze skleněných povrchů a zanechá je hezky lesklé. 

Eko přípravek na mytí oken

Pokud se poohlížíte po ekologičtější variantě, která bude stejně účinná, můžeme vám doporučit například náš EKO čistič na okna. Ekologické čisticí prostředky neobsahují chemické látky, které škodí nám i životnímu prostředí. Náš ekologický čistič na okna je vyroben z 96 % surovin rostlinného původu, takže tolik nezatěžuje přírodu ani lidské zdraví.

Zároveň je ale vysoce účinný a rychle zbaví vaše okna a další skleněné povrchy nečistot či otisků prstů. Čistič můžete použít na všechny skleněné povrchy a zrcadla.

Vytvořte si vlastní čisticí prostředek

Pokud se vám nechtějí kupovat čisticí prostředky na skla zvlášť, můžete si vytvořit své vlastní. Je to jednodušší, než se zdá.

Smíchejte:

  • 1 díl octa
  • 3 díly vody

Tato směs účinně rozpouští nečistoty a mastnotu a zároveň je šetrná k povrchu oken. Do směsi můžete přidat také kapku citronové šťávy.

Nejlepší prostředek na mytí oken

Při výběru čisticího prostředku na okna je dobré zaměřit se na několik klíčových faktorů. U prostředků je totiž důležité, aby měly takové složení, které zamezí tvorbě šmouh na skle.

1. Složení přípravku

Podívejte se na složení přípravku, zejména pokud máte citlivou pokožku nebo alergie. Vyhněte se produktům s agresivními chemikáliemi a preferujte ty, které obsahují méně dráždivé látky. Pokud chcete být ekologičtí, hledejte přípravky s přírodními složkami, jako je ocet nebo rostlinné výtažky. Přípravky pro mytí skla by měly obsahovat vysoký podíl alkoholu.

2. Účinnost proti mastnotě a nečistotám

Dobře si přečtěte, zda přípravek účinně odstraňuje mastnotu, šmouhy a další běžné nečistoty na oknech. Přípravky obsahující alkohol jsou často velmi účinné při odstraňování mastných skvrn.

3. Způsob aplikace

Zvažte, jakým způsobem je přípravek aplikován. Některé přípravky jsou ve spreji, což usnadňuje rovnoměrnou aplikaci na sklo, zatímco jiné mohou vyžadovat použití s hadříkem nebo houbičkou.

4. Ekologické hledisko

Pokud dbáte na životní prostředí, hledejte přípravky s ekologickými certifikáty, které jsou biologicky odbouratelné a mají recyklovatelné obaly.

Pomůcky pro mytí oken

Aby bylo čištění oken snadné a rychlé, nezapomeňte na správné pomůcky. Kromě čisticího prostředku budete pro mytí oken potřebovat několik dalších důležitých pomůcek, které vám usnadní práci a zajistí dokonalý výsledek.

Nejprve si připravte papírové utěrky nebo jemný hadřík, ideálně z mikrovlákna, který skvěle zachytává nečistoty a nezanechává vlákna na skle.

Stěrka na okna je nezbytná pro efektivní setření přebytečné vody a čisticího prostředku, přičemž zabraňuje vzniku šmouh.

Nakonec budete potřebovat staré noviny nebo suchý mikrovláknový hadřík na závěrečné doleštění skel, které dodají oknům ten správný lesk beze šmouh.

V obchodech už najdete také celé praktické sady na mytí oken, které obsahují vše, co potřebujete.

Mytí oken krok za krokem

Pečlivé umytí okenních rámů

Prvním krokem je umytí okenních rámů. Dost často se na nich totiž udržují největší nánosy nečistot, jako je prach, pyl ale i další. Rámy umyjte jako první, abyste si při dalším čištění oken nepřenesli špínu na skla.

Pro důkladné umytí rámů si připravte měkký hadřík nebo houbičku, kbelík s teplou vodou, jemný čisticí prostředek (například na nádobí), a v případě potřeby také starý zubní kartáček pro těžko přístupná místa.

Začněte tím, že hadřík nebo houbičku namočíte do teplé vody s čisticím prostředkem. Poté pečlivě otírejte celý rám, odstraňujte prach, nečistoty a případné mastnoty. Pokud narazíte na odolnější špínu nebo nečistoty v rozích a jiných těžko přístupných místech, použijte starý zubní kartáček, který vám umožní dosáhnout i do těchto oblastí.

Po umytí rámů opláchněte hadřík čistou vodou a ještě jednou přetřete rámy, abyste odstranili zbytky čisticího prostředku.

Na závěr důkladně vysušte rámy suchým hadříkem, aby se předešlo tvorbě skvrn nebo vlhkosti, která by mohla způsobit plísně nebo jiné poškození. U dřevěných rámů můžete po vysušení použít speciální ošetřující přípravek na dřevo, který rámům dodá lesk a ochrání je před vlivy prostředí.

Postup mytí oken

  1. Omyjte rám oken
  2. Naneste čisticí prostředek – Použijte houbičku nebo hadřík, namočte jej do čisticího prostředku a důkladně otřete sklo. Zaměřte se na místa s mastnými skvrnami nebo obtížně odstranitelnými nečistotami. Při prvním omytí odstraňte hlavně viditelné nečistoty, při druhém už poté detaily a drobnosti.
  3. Použijte stěrku – Začněte od horního okraje okna a jedním tahem směrem dolů setřete čisticí prostředek. Po každém tahu otřete stěrku suchým hadříkem, aby nedocházelo k opětovnému roztírání nečistot.
  4. Doleštění – Na závěr použijte noviny nebo lešticí hadřík z mikrovlákna. Vyleštěte jimi okna, aby byla dokonale suchá a lesklá.

mytioken

Nezapomeňte na mytí žaluzií

Bohužel u oken to nekončí, žaluzie jsou totiž také důležitou částí, která na sobě často uchovává prach a další nečistoty. Žaluzie jsou přitom často právě kamenem úrazu, protože jejich umývání je přeci jen o trochu náročnější.

Začněte tím, že žaluzie důkladně vysajete pomocí nástavce s jemným kartáčem, abyste odstranili prach a volné nečistoty. Poté je jemně otřete vlhkým hadříkem namočeným v mírném roztoku vody a čisticího prostředku.

U vodorovných žaluzií je vhodné mýt je tak, že je úplně stáhnete dolů a každou lamelu otíráte z obou stran zvlášť. Vertikální žaluzie je zase nejlepší mýt svisle, což minimalizuje riziko poškození. Po umytí je důležité žaluzie důkladně vysušit, aby nedošlo k tvorbě skvrn.

Jak umýt střešní okno?

Mytí střešního okna vyžaduje trochu více pozornosti a opatrnosti než mytí běžných oken, zejména kvůli jeho poloze a přístupu. Ale nebojte, není to nic hrozného…

Začněte tím, že si připravíte všechny potřebné nástroje, jako je teleskopická tyč s houbou nebo měkkým hadříkem, čisticí prostředek na okna a stěrku na vodu. Pokud je to možné, otevřete střešní okno do polohy, ve které jej můžete snadno a bezpečně dosáhnout. Odstraňte hrubé nečistoty, jako jsou listí nebo pavučiny, pomocí suchého kartáče nebo vysavače.

Po umytí opláchněte sklo čistou vodou a důkladně setřete přebytečnou vodu stěrkou, aby na skle nezůstaly šmouhy. Nakonec zkontrolujte těsnění a rámy okna, zda nejsou poškozené, a případné nečistoty nebo vlhkost ihned odstraňte.

Tipy pro dokonale čistá okna

  • Myjte okna za správných podmínek: Vyhněte se mytí oken za přímého slunečního svitu. Slunce může způsobit, že čisticí prostředek rychle vyschne a zanechá viditelné šmouhy.
  • Pravidelná údržba: Častější mytí oken je nejen snadnější, ale také zabraňuje usazování těžko odstranitelných nečistot.
  • Nepoužívejte agresivní čisticí prostředky: Mohou poškodit sklo i rámy. Ocet je nejen levný, ale také šetrný k životnímu prostředí. Případně zkuste ekologické čisticí prostředky, které jsou šetrné k přírodě.

Zabránění zamlžování oken

Pokud chcete předejít zamlžování oken, například v koupelně, smíchejte pár kapek glycerinu s vodou a směsí přetřete sklo. To vytvoří ochrannou vrstvu, která zamezí kondenzaci vlhkosti.

Čističe na mytí oken

Nic vám mytí oken neudělá ještě jednodušší než robot na mytí oken. Vysavač na okna udělá práci za vás, a to během mrknutí okna. Můžete jej použít na všechny typy oken a dokonce i na žaluzie! Většina robotů funguje na principu páry a stěrky a můžete je použít na skla, zrcadla, ale i dlaždice.

Aby nebyly na oknech šmouhy…

Aby vám na oknech po umytí nezůstaly nevzhledné šmouhy, zaměřte se na kvalitu vody, čisticího přípravku, ale i způsob leštění. Hadřík pro doleštění by měl být suchý a jemný tak, aby hezky klouzal po povrchu. Ideální jsou pro to již zmiňované utěrky z mikrovlákna, které po sobě nezanechávají nitky.

 

Mytí oken beze šmouh nemusí být složité ani drahé. S jednoduchými ingrediencemi, které máte doma, a trochou pečlivosti můžete dosáhnout perfektních výsledků. Vyzkoušejte naše tipy a triky a užijte si čistá okna, která rozzáří váš domov!

Nejčastější dotazy

Jak umýt okna, aby nebyly šmouhy?

Při mytí oken se zaměřte na kvalitu vody – tvrdá voda vám totiž zanechá šmouhy vždy, a proto je dobré ji přefiltrovat. Zároveň zvolte správný čisticí prostředek, který má vyšší podíl alkoholu a bude rychle schnout. V obchodech již najdete spoustu lešticích přípravků, která rozzáří každé sklo i zrcadlo.

Co přidat do vody na mytí oken?

Do vody přidejte trochu čisticího prostředku. Pokud doma zrovna žádný nemáte, stejně dobře vám poslouží i ocet.

Jak rychle a dobře umýt okna?

Nejdříve si nachystejte všechny potřebné pomůcky – vodu, hadřík z mikrovlákna a čisticí prostředek.

Jak umýt okna v zimě?

Při mytí oken v zimě vsaďte na vlažnou vodu a zvolte prostředek s vysokým obsahem alkoholu.