Ekologické balení balíku: Chraňte přírodu i vaši zásilku

Víte, jak bezpečně, rychle a zároveň ekologicky zabalit vaše balíčky? Právě posílání zásilek často vede ke vzniku zbytečného odpadu, který mnohdy nemá po použití jiné uplatnění a míří rovnou do koše. Jak tedy balit zásilky tak, aby bylo vaše zboží 100% chráněné, a zároveň být šetrný k přírodě? Pojďte se s námi podívat na pár jednoduchých tipů, které ušetří nejen přírodu, ale i vaši peněženku.

 

Obsah:

V dnešní době je stále důležitější myslet na udržitelnost ve všech aspektech našeho života i podnikání, a to včetně odesílání balíků. Při balení zásilek můžeme významně přispět k ochraně životního prostředí tím, že zvolíme ekologické balicí materiály. Jak se však postarat o to, aby vaše zásilka byla nejen bezpečně zabalena, ale zároveň i šetrná k přírodě? Přinášíme vám několik tipů, jak balit balíky snadno a ekologicky. Není to žádná věda, vážně…

Používání recyklovaných materiálů

Jednou z nejjednodušších cest k ekologickému balení je používání recyklovaných materiálů. Kartonové krabice, recyklovaný papír nebo bublinková fólie vyrobená z recyklovaných plastů jsou skvělými možnostmi, jak chránit zboží a zároveň šetřit naši přírodu. Při výběru krabic a obalového materiálu volte ty, které jsou buď recyklované nebo lépe a rychleji rozložitelné (například papír, cukrová třtina…).

Papírové krabice a krabičky

Papírové krabice a krabičky představují ideální volbu pro ekologické balení zásilek. Jsou vyrobeny z obnovitelných materiálů a většina z nich je recyklovatelná nebo již obsahuje podíl recyklovaného papíru. Díky jejich pevnosti poskytují skvělou ochranu i pro křehké zboží, a přitom mají minimální dopad na životní prostředí. Při správném výběru velikosti mohou výrazně snížit spotřebu výplňových materiálů a také minimalizovat prostor při přepravě. Papírové krabice navíc můžete velmi snadno přizpůsobit  brandingem, což z nich dělá ideální nástroj pro udržitelné a zároveň profesionální balení.

Papírová lepicí páska

Balík je vždy potřeba pevně uzavřít pomocí lepicí pásky, naštěstí už v této době existují kvalitní pásky vyrobené ze snadněji rozložitelných materiálů. Nejčastější volbou je papírová varianta, na kterou si navíc můžete nechat vytvořit také vlastní logo, díky němuž bude zásilka jasně označená.

Přírodní výplně

Tradiční plastové výplně lze snadno nahradit ekologickými alternativami. Papírové výplně, dřevitá vlna nebo kukuřičné škrobové peletky jsou skvělou volbou pro bezpečné balení zásilek bez nutnosti použít plasty. Tyto přírodní materiály jsou biologicky rozložitelné a zároveň skvěle chrání obsah balíku.

Vyberte správnou velikost!

Jedním z často přehlížených aspektů balení je výběr správné velikosti krabice. Jak často vám přišel balíček, který mnohonásobně převyšoval velikost produktu? Příliš velká krabice znamená více výplňového materiálu a zároveň větší nároky na dopravu, což se projevuje na vyšší uhlíkové stopě. Zvolte proto krabici, která bude opravdu odpovídat velikost vašeho zboží. Nejen, že šetříte materiály, ale také přispíváte k efektivnějšímu využívání prostoru při přepravě.

Opětovné použití obalů

Při doručení balíku často zjistíme, že krabice i výplně jsou v dobrém stavu a lze je opět použít. Pokud posíláte balík sami, zkuste využít materiály, které již máte k dispozici, například od svých dodavatelů. Starší krabice mohou posloužit stejně dobře jako nové. Tímto způsobem opět snižujete množství odpadu a zbytečnou spotřebu nových materiálů, ale také tím ušetříte.

Ekologicky, ale bezpečně!

Ekologické balení nutně neznamená, že musíte dělat kompromisy na úkor bezpečnosti zásilky. Naopak, přírodní materiály, jako je například papír nebo dřevitá vlna, často poskytují skvělou ochranu. Důležité je najít rovnováhu mezi šetrností k přírodě a dostatečnou ochranou obsahu zásilky.

Co použít na obalení produktů?

Aby byly vaše produkty jako v bavlnce a chráněné před otřesy a nárazy, které jsou při přepravě běžné, použijte patřičnou výplň balíku. I tady můžete využít materiály, které jsou poté snadněji rozložitelné. Zkuste třeba novinky, rozstříhaný papír, kartonové hobliny, slámu nebo výplňový materiál z cukrové třtiny či tzv. Flo-pak Green.

pack&care

Jak tedy zabalit balík?

  1. Vyberte správnou velikost krabice – Zvolte krabici, která přesně odpovídá velikosti zboží. Příliš velká krabice vyžaduje více výplňového materiálu, ale také zabírá více místa při přepravě.
  2. Použijte vhodné výplňové materiály – Pro ochranu zboží během přepravy použijte ekologické výplně, jako je recyklovaný papír nebo jiné rozložitelné materiály, které ochrání produkty před otřesy a udržují je na místě.
  3. Obalte křehké předměty – Pokud odesíláte křehké předměty, pečlivě je zabalte do bublinkové fólie, stretch fólie nebo papíru a umístěte je doprostřed krabice, aby byly co nejlépe chráněny před nárazy.
  4. Zajistěte krabici pevnou páskou – Použijte papírovou lepící pásku, která je ekologická a zároveň pevně drží krabici zavřenou během celého přepravního procesu.
  5. Označte balík – Na krabici umístěte čitelně adresu příjemce a pokud je potřeba, přidejte označení typu „křehké“ pro bezpečnější manipulaci při dopravě.

Nadepsání balíku

Správné nadepsání balíku je poslední, ale důležitým krokem před odesláním. Pokud nemáte vytištěný štítek k odeslání, pečlivě a čitelně adresu nadepište.

Na balík napište jak adresu příjemce, tak svou zpáteční adresu pro případ, že by zásilku nebylo možné doručit. Ujistěte se, že uvedená adresa obsahuje všechny potřebné údaje, jako je jméno, ulice, číslo popisné, město a PSČ. Pokud je zásilka křehká nebo vyžaduje speciální manipulaci, nezapomeňte přidat štítek s označením jako „křehké“.

Ekologické balení ušetří i vaši peněženku

Už dávno neplatí, že EKO cesta musí být finančně náročnější, dost často je to právě naopak. V Pack&Care klademe důraz na udržitelnost, a proto u nás najdete široký výběr krabic i krabiček, které jsou vyrobené z přírodních materiálů. A navíc za ty nejlepší ceny!

 

Balení může být nejen praktické, ale i ekologické. Stačí si zvolit správné materiály a dbát na udržitelné postupy. Každý z nás může přispět k ochraně životního prostředí tím, jak balíme a odesíláme zásilky – od malých balíčků až po větší zásilky.

Nejčastější dotazy

Jak správně zabalit zásilku?

Zásilku správně zabalíte tak, že produkt bezpečně obalíte ochranným materiálem (např. recyklovaný papír, bublinková fólie, kartonové výplně), pevně zajistíte v krabici a krabici řádně uzavřete a označíte.

Jak zabalit zásilku bez krabice?

Zásilku bez krabice můžete zabalit pomocí pevného obalového materiálu, jako je bublinková fólie, recyklovaný papír nebo speciální ochranné obálky, které zajistí dostatečnou ochranu produktu během přepravy.

Jak zabalit balík na poštu?

Balík na poštu zabalíte tak, že produkt pevně obalíte ochranným materiálem (např. bublinková fólie nebo papír), umístíte do pevné krabice, kterou zajistíte lepící páskou, a poté na ni jasně napíšete adresu příjemce a odesílatele nebo použijete předtištěný štítek.